În urma unor studii şi analize, am ajuns la concluzia că pentru o dezvoltare durabilă este nevoie în continuu de implicarea concretă a comunităţilor rurale. Acestea pot să-şi "regăsească rostul" folosindu-şi resursele naturale şi antropice. Una dintre resurse este patrimoniul material, şi anume biserica de lemn. Cele ortodoxe sau greco-catolice au avut şi au, pe lângă funcţia religioasă, şi un rol social determinant în comunităţile rurale. 

Ce rol au bisericile de lemn în dezvoltarea rurală? Este o întrebare firească. Pe lângă faptul că sunt un simbol pentru comunitate, ele sunt adevărate muzee în aer liber, care pot genera venituri, dacă sunt gestionate chibzuit şi profesionist. Arhitectura, sculptura, pictura şi registrele iconografice, precum şi poveştile spuse de preoţii parohi sau de localnici sunt câteva elemente care fac din monumentul istoric o atracţie cultural-turistică. 

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România şi Republica Moldova îşi propune ca, alături de celelalte forme de turism, să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale. Este un produs turistic cultural destinat consumatorilor de cultură, de arhaic, de artă populară veche.

În urmă cu doi ani, în Bihor, s-a creat prima Rută Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn şi tot în Bihor, în 2020, a fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, iar anul acesta s-a creat Ruta transnaţională a bisericilor de lemn din România şi Republica Moldova. 

Paşii mărunţi făcuţi în contextul global al pandemiei au adus acestei rute o primă recunoaştere internaţională: locul al II-lea în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a conferinţei "Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu şi Creativitate", desfăşurată la Atena, în Grecia. 

Acest produs turistic este un instrument de dezvoltare rurală, dar şi un mecanism cu ajutorul căruia se pot crea relaţii durabile cu state europene pe ale căror teritorii civilizaţia lemnului a contribuit la dezvoltarea spaţiului rural. 

Gabriel Bonaciu
Specialist dezvoltare rurală