Un tânăr şi-a tradus dezamăgirea din dragoste în proză. Aflat în perioada de "convalescenţă", într-o casă la ţară, el a scris cu stiloul un manuscris pe care l-a numit "Amintiri din prezent". Graţian Lascu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic Partenie Cosma, şi-a lansat primul roman vineri seară, la Hotel Continental, tipărit la Editura Arca, a omului de cultură Mircea Bradu.

Iubire între fumuri

Veniţi să-l încurajeze au fost colegi şi prieteni, bloggeri, mulţi membri ai familiei, printre care şi bunicii lui Graţian, diriginta acestuia, dar şi directorul Colegiului, Răzvan Vonea, astfel încât, după începerea lansării, peste 100 de persoane se aflau în sală.

Primul care a vorbit despre cartea lui Graţian a fost jurnalistul şi poetul Florin Budea, cel care semnează, de altfel, şi cuvântul introductiv al volumului. "Am citit cartea fără să ştiu cine este autorul şi mă aşteptam să fie cineva mai în vârstă. Am întâlnit cu adevărat valoarea acestei cărţi când am văzut că e scrisă de un copil", a spus acesta.

Povestea romanului a fost prezentată apoi ca jurnalul unei iubirii de secol XXI, trăită de un tânăr în clasa a X-a, care se descrie drept fiind misogin, într-o lume a cărei contur e desenat cu ajutorul viciilor: ţigări, cafea, alcool şi nopţi în cluburi. "Prizonier într-o cameră de spital ori de ospiciu sau doar în imaginaţia lui, eroul principal ţine jurnalul unei poveşti de dragoste. (...) Candoarea amorurilor de altădată e înlocuită aici de sinceritatea, adesea brutală, a trăirilor şi mai ales a felului în care sunt exprimate acestea. Bun sau rău, avem sub ochi "un roman de generaţie", o generaţie care iubeşte altfel. Nu mă întrebaţi cum! Aş putea îndrăzni, cel mult, să spun că generaţia de azi iubeşte aşa cum trăieşte: în stilul fast-food, pe furate, pe fugă, incert, printre altele, nestatornic...", a cuvântat jurnalistul din prefaţa sa.

Inspiraţie din dezamăgire

Întreruptă de mai multe ori de colegi, dar şi de unii profesori ai lui Graţian, care au sosit cu întârzire, lansarea a continuat cu "critica" lui Florin Ardelean, scriitor şi lector dr. al Universităţii din Oradea, care şi-a început discursul spunând că scriitori ajung cei care suferă un "derapaj", căci nimeni nu se apucă să scrie de fericire sau "când merge la mare".

"Este romanul lui Graţian un text despre dragoste? Nu ştiu. Nu cred. Autorul se îndrăgosteşte, într-o clipă de neatenţie, căci se prezintă drept fiind misogin, de Larisa. (...) După care vine eşecul, motivul pentru care povestea a devenit un roman. Din acel eşec, acea relaţie zdrobită, cu o fată care avea mai multe experienţe şi o singură filosofie - "Nu eşti primul şi nici ultimul" -, se naşte scriitorul. De multă vreme nu m-am bucurat pentru eşecul altuia mai mult decât pentru eşecul lui Graţian", a spus Florin Ardelean.

Fără Larisa...

Din spusele celor prezenţi, romanul lui Graţian ar fi stârnit rumoare între colegii lui, dar şi între anumiţi profesori, care l-ar fi considerat vulgar din pricina unor scene erotice şi a decorului prezentat, în care adolescenţii fumează în băi şi au cu totul alte preocupări decât şcoala.

Totuşi, chiar un cadru didactic al Colegiului, profesorul de economie Virgil Blage, invitat să vorbească la lansare, spune că volumul nu ar trebui să şocheze. "Nu e nimic pervers în această carte. Cu toate acestea am înţeles că unele persoane de sex feminin ar fi prins culori când au citit-o. Nu există roman care să nu aibă un pasaj de erotism", a spus acesta, concluzionând că debutul elevului său este unul promiţător.

În ceea ce-l priveşte pe autor, acesta a declarat că i s-a împlinit un vis, mai ales că a durat un an şi jumătate până a reuşit scoată o carte, fiindcă "editurile nu vor să promoveze tineri, ci vor profit". De altfel, Graţian a amintit că a reuşit să strângă o parte din fondurile necesare editării romanului scoţând la vânzare cărţi din propria bibliotecă pe blogul său, într-o campanie pe care a numit-o "100 de cărţi pentru o carte".

"Nu ştiu ce trebuie să spun, ştiu doar că mi s-a împlinit un vis. Cred că până la urmă toate nopţile nedormite, scrumierele pline, paharele goale nu au fost în zadar. Atunci eu aşa m-am regăsit, aşa am iubit, aşa am scris. Un regret cred că-l am. Am făcut acum două zile o invitaţie specială pentru o anumită persoană, iar ea nu este în sală", a spus tânărul autor, referindu-se cel mai probabil la fata care i-a frânt inima şi, în felul acesta, l-a făcut să scrie primul roman.

Minute în şir după lansare, liceanul a dedicat cărţi colegilor, dar mai ales colegelor.