Traian Bogdan, consilier judeţean din partea ALDE Bihor şi fost director juridic în Instituţia Prefectului, a susţinut, miercuri, că Primăria Oradea, prin Direcţia de Patrimoniu Imobiliar (fosta AIO), "naţionalizează" terenuri care nu-i aparţin pentru a le vinde ulterior proprietarilor de drept.  

Traian Bogdan se referă la o parte din terenurile aferente locuinţelor achiziţionate înainte de 1989, care – conform legislaţiei de la acea vreme – au fost scoase din circuitul civil fiind trecute în proprietatea statului. Potrivit legii fondului funciar din 1991, însă, terenurile respective pot trece, gratuit, la cererea proprietarilor locuinţei, în proprietatea acestora.

"În ultimii ani în Oradea, se produce o "naţionalizare" a acestor proprietăţi din proprietatea statului român în cea a municipiului. Prin hotărâri de Consiliu Local, aceste terenuri se trec în proprietatea oraşului, după care cetăţenii sunt invitaţi să cumpere terenurile de la oraş", a susţinut Traian Bogdan, adăugând - fără precizări concrete - că ar exista şi o sentinţă definitivă dată de Curtea de Apel Oradea prin care o astfel de hotărâre este anulată.

Contractaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar şi cei ai Direcţiei Juridice a Primăriei Oradea au susţinut că nu există astfel de încălcări ale legii. Potrivit juriştilor municipalităţii, terenurile despre care a vorbit liderul ALDE Bihor erau trecute şi înainte de 1989 pe o foaie din Cartea Funciară, doar că erau date "cu drept de folosinţă" proprietarilor de locuinţe şi nu în proprietate. Pe baza acestui act doveditor, Primăria înaintează Prefecturii cererile de trecere gratuită în proprietate a acestor terenuri, evident, în suprafaţa trecută în CF.

Există, însă, şi cazuri în care proprietarii caselor vor să primească o suprafaţă mai mare decât cea din acte, pe care au împrejmuit-o fără drept. În astfel de situaţii, municipalitatea oferă posibilitatea ca spaţiul excedentar celui care i se cuvine proprietarului (aflat în domeniul privat al municipiului Oradea) să fie cumpărat de către acesta. "Avem o procedură clară care se respectă în astfel de cazuri", a precizat unul dintre specialiştii din Primărie.