Salvatore "Vito" Vitale, un mafiot condamnat la închisoare pe viaţă pentru că l-a omorât pe fiul unui informator al poliţiei, dizolvându-l în acid, a fost scutit de pedeapsă deoarece ar fi deprimat şi suferă de cancer. Decizia de a-l elibera pe naşul mafiot în vârstă de 64 de ani a contrariat victimele crimei organizate.

Vitale era membru al unei bande care l-a răpit pe Giuseppe Di Matteo în noiembrie 1993, când avea 11 ani, pentru a-l şantaja pe tatăl său, gangster care devenise un "pentito", adică turnător.

Banda l-a ţinut pe băiat sechestrat mai bine de doi ani pentru a-l forţa pe tată să îşi retragă mărturia pe care o dăduse poliţiei. Când au eşuat, ei l-au strangulat pe băiat şi i-au dizolvat corpul în acid pentru a scăpa de probe.

Vitale a fost găsit vinovat de crimă şi condamnat pe viaţă. Totuşi, acum el locuieşte din nou în casa sa din Palermo, după ce magistraţii italieni au considerat că trebuie eliberat. Curtea a acceptat argumentele avocaţilor săi că Vitale suferă de diabet, depresie şi are o boală la inimă şi nu mai poate fi ţinut în spatele gratiilor.

O asociaţie a victimelor mafiei a condamnat decizia drept ruşinoasă.