Agenția Națională de Integritate a informat, marți, că un medic de la Penitenciarul Oradea se află în stare de incompatibilitate încă din 2016 fiindcă este administrator al unei firme care are legătură cu domeniul în care activează la stat, adică o firmă de asistență medicală specializată. 

Concret, se arată în comunicatul transmis de ANI, „Cosma Gabriel, funcționar public în cadrul Penitenciarului Oradea, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 01 octombrie 2016, întrucât exercită simultan cu funcția publică de medic în cadrul Penitenciarului Oradea și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”. 

Prevederile la care se face referire sunt: „Funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului”. 

Gabriel Cosma este administratorul unei firme care, conform datelor publice, are ca obiect de activitate „asistență medicală specializată”. 

BIHOREANUL a contactat Penitenciarul Oradea pentru a obține un punct de vedere pe tema constatărilor făcute de ANI.

„În urma comunicatului apărut în spațiul public, s-a luat act de cele comunicate, solicitându-se, în acest scop, un punct de vedere al funcționarului, pentru lămurirea aspectelor care au condus la această situație. Penitenciarul Oradea va solicita Agenției Naționale de Integritate toate informațiile și documentele care au condus la starea de incompatibilitate, în conformitate cu prevederile art. 96 alin.1 din Legea nr.163/2003, pentru lămurirea situației funcționarului public”, a transmis, drept răspuns, comisarul Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Aceasta a adăugat că instituția acordă atenție situațiilor de incompatibilitate și conflict de interese, iar în acest sens angajații sunt informați periodic cu privire la legislația în domeniu. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!