Municipalitatea a anunţat joi că trei biserici din Oradea vor fi reabilitate cu fonduri europene, în cadrul unui proiect depus anul trecut spre finanţare de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Cele trei lăcaşuri de cult - Biserica cu Lună, Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea şi Biserica Reformată de pe strada Primăriei - vor fi reabilitate şi restaurate, pentru a fi introduse în circuitul turistic al oraşului.

"Proiectul are o valoare de 1.720.656 euro, din care municipiului Oradea îi revin 1.404.534 euro, acesta fiind al şaptelea proiect căştigat de municipalitate în cadrul programului de cooperare transfronatlieră", arată comunicatul primăriei.

Potrivit documentului, la Biserica cu Lună se va face, între altele, un drenaj subteran perimetral al bisericii, iar cota de teren pe latura nordică a clădirii va fi coborâtă. Curtea interioară va fi pavată cu piatră naturală şi se vor reabilita sistemul de canalizare pluvială, scările de acces la orologiu şi la etajul clopotelor, precum şi mobilierul istoric al lăcaşului (scaun arhieresc, amvon, strane). Biserica va avea, în urma lucrărilor, şi o nouă poartă metalică cu grilaj pentru accesul dinspre Piaţa Unirii, iar în plus, interiorul va fi supravegheat de un sistem de siguranţă. Sistemul de încălzire al bisericii şi instalaţiile de alimentare cu energie electrică vor fi, de asemenea, puse la punct.

La Biserica Romano-Catolică din Cetate, lucrările vizează, între altele, reabilitarea faţadelor şi a tuturor podestelor şi planşeelor de lemn respectiv a scărilor turnului, înlocuirea pavajului spaţiului interior, dar şi izolarea clădirii. În plus se va pune la punct reaţeaua electrică de iluminat exterior arhitectural al turnului şi sistemul de iluminat interior.

În ce priveşte Biserica Reformată de pe strada Primăriei, se are în vedere consolidarea fundaţiilor colţului nord-vestic al clădirii, marcat de fenomenul tasării inegale şi de apariţia unor fisuri, faţadele vor fi reabilitate, iar problemele de etanşeitate şi racordare vor fi rezolvate. Mai multe segmente de burlane şi jgheaburi deteriorate, tâmplăria ferestrelor şi uşilor, planşeele de lemn ale turnurilor vor fi de asemenea restaurate, clădirea va fi izolată, iar finisajele vor fi refăcute. Se vor realiza, totodată, şi reţeaua electrică de iluminat exterior arhitectural şi o instalaţie de paratrăsnet.

Partenerii de proiect ai primăriei sunt Parohia Ortodoxă din Korosszegapati - Apateu, Biserica Reformată - Calvină din Hajdúböszörmény şi Biserica Romano-Catolică din Oroshaza.

Cel mai probabil lucrările vor începe în primăvara anului viitor după parcurgerea tuturor etapelor necesare pentru organizarea licitaţiei.