Sergentul major Florin Bădiceanu a murit în timpul unei misiuni în Afganistan, din cauza exploziei unei mine artizanale. Subofiţerul era la a doua misiune în Afganistan. El avea 31 de ani, era căsătorit şi tată al unui copil.

În urma aceleaşi deflagraţii, fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit, el fiind internat în spital pentru tratament medical şi investigaţii de specialitate.

Cinci militari români, din cadrul Batalionului 33 Manevră, executau o misiune de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule în provincia Zabul. În jurul orei 5, ora României, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

MapN mai informează că, în urma deflagraţiei, toţi cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor.

În prezent, România are 1.020 de militari în Afganistan, dintre care 982 în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO şi 38 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, care este sub comandament american.

La sfârşitul lui ianuarie, România a decis să trimită în 2010 alţi 600 de militari în Afganistan.