Gestul unui angajat al companiei RER Vest a adunat într-o singură oră peste 1.400 de aprecieri pe Facebook. Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor, cunoscutul portretist Florin Lăzău, l-a lăudat pe bărbat printr-o postare publică fiindcă, deşi nu este unul dintre angajaţii RER care se ocupă direct de salubrizarea străzilor, oprit fiind la un semafor din Oradea, a coborât de la volan şi a ridicat un PET aruncat aiurea lângă trecerea de pietoni. 

1.400 de aprecieri

Poliţistul care a asistat la scenă a făcut public gestul angajatului pe grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR, unde de regulă şoferii se informează între ei despre accidente şi obstacole pe şoselele din judeţ. 

Postarea sa, însoţită de o fotografie cu maşina inscripţionată cu RER Vest din care a coborât bărbatul, a adunat rapid, în circa o oră, peste 1.400 de aprecieri din partea membrilor grupului.

Din imagine se vede că este vorba despre o maşină a compartimentelor de logistică şi control a companiei RER Vest, nu de o maşină de ridicat deşeurile. "Om fain acolo. Să sperăm la tot mai bine", a scris unul dintre orădenii de pe grupul de Facebook.

"Nu e totul pierdut"

"Conducătorul auto al acestei autoutilitare mi-a făcut ziua mai frumoasă, dar a şi trezit în mine convingerea că încă nu e totul pierdut. Oră matinală, trafic sărac. Oprit la semafor, având la dispoziţie cca 40 de secunde după indicatorul optic, a coborât, a parcurs 15 m, a ridicat un pahar de unică folosinţă aruncat din nepăsarea altora lângă trecerea de pietoni, revenind apoi la autovehicul", şi-a început Florin Lăzău (foto), şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor, postarea de pe Facebook.

Florin Lăzău a continuat spunând că bărbatul are "stimă de sine" şi "conştiinţă". "Poate unii îşi vor spune că era de datoria lui, fiind angajat al RER. De acord, făcând abstracţie de faptul că totuşi se afla la volan. Pentru mine, însă, reprezintă un angajat model, un profesionist demn de apreciere şi consideraţie, un om cu stimă de sine şi curată conştiinţă", a scris criminalistul. 

O atitudine rară... 

În fine, Florin Lăzău s-a referit şi la lipsa bunului simţ în ceea ce-i priveşte pe cei care aruncă deşeuri aiurea, dar a insistat pe faptul că exemple precum cele date de angajatul RER pot fi un model pentru fiecare. 

"O astfel de atitudine, tot mai rar vizibilă în aceste vremuri, te fac să înghiţi în sec, să restabileşti conexiuni în convingerile introspective, te determină să reevaluezi ierarhizarea valorilor pe scara socială, dar şi umană. Nu comentez şi nu aduc în discuţie conceptul de cetăţean, cu toate formele logice fundamentale ale gândirii concitadine ce reflectă caracterele generale. Nu vreau să scot în evidenţă lipsa bunului simţ şi a responsabilităţii individuale în ceea ce priveşte civismul, manifestate de cel care aruncă deşeuri în spaţiul public. Aprecieri pentru acest om, un exemplu de educaţie civică, un model de atitudine pentru noi toţi!", a încheiat poliţistul mesajul postat pe Facebook.