NASA a lansat, miercuri, de pe Pământ, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenție, Space Launch System (SLS), cu capsula Orion, care se îndreaptă, în prezent, spre Lună.

Lansarea rachetei în valoare de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună, la 50 de ani de la încheierea misiunilor Apollo.

Specialiştii agenţiei spaţiale au lucrat mai mult de 10 ani pentru a desăvârși această rachetă.

„În mai 2019, șeful de atunci al NASA anunța că misiunea de a readuce oameni pe Lună se va numi Artemis, zeița care, conform mitologiei, îi era soră geamănă zeului grec Apollo. Semnificația este una deosebită: Apollo a fost programul care ducea pentru prima oară oamenii pe Lună, acum peste 50 de ani. Artemis îi va readuce pe oameni pe Lună, ideea fiind ca de data aceasta oamenii să ajungă să construiască o bază lunară, după 2030”, notează Hotnews.ro.

La finalul procesului, SLS a devenit racheta cu cele mai puternice și rezistente motoare de până acum, arată sursa citată.

Coordonatoarea misiunii NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat, la scurt timp după lansarea rachetei, că este "un moment istoric" și le-a mulțumit tututor celor care s-au implicat în misiune.

"Este o zi unică, importantă, care marchează lansarea unei rachete ce n-a mai fost văzută până acum în spaţiu", a spus aceasta, potrivit Adevarul.ro

Misiunea Artemis 1 vizează călătoria rachetei şi a capsulei Orion în jurul Lunii timp de 25 de zile, fără astronauţi la bord.

În această primă misiune, racheta nu va ateriza pe Lună. Capsula Orion va atinge un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de astru, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. 

Scopul misiunii este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte astronauţi pe satelitul natural al Terrei în următorii ani.

De altfel, în capsula Orion se află şi câteva manechine dotate cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia posibilele efecte ale radiaţiilor cosmice asupra viitoarelor echipaje de la bordul navei.

Lansarea Artemis 1 a mai fost pregătită de câteva ori, însă fără succes. HotNews.ro notează că racheta SLS și capsula Orion au fost aduse pe rampa de lansare pe 17 august anul acesta, după ce, anterior, sistemul SLS mai fusese de două ori scos din hangar și dus la rampa de lansare: în aprilie și în iunie, pentru a fi făcute o serie de teste statice și s-au umplut și rezervoarele, dar de fiecare dată au apărut probleme.

Prima încercare de lansare a fost pe 29 august, dar numărătoarea inversă a fost oprită când s-a constatat că unul dintre motoare nu se răcise suficient. După investigații s-a descoperit că un senzor era defect, arată sursa citată. NASA a mai avut o încercare și pe 4 noiembrie, însă misiunea a fost amânată din cauza unui uragan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!