Un nou atac terorist s-a produs joi seară, în Franţa, chiar de Ziua Naţională. Cel puţin 84 de oameni, printre care şi copii, au murit, şi alţi peste 100 au fost răniţi, după ce un camion a intrat într-o mulţime adunată pe faleza din Nisa.  

Potrivit Digi24.ro, între cei răniţi se numără şi doi români, soţ şi soţie. Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat că deocamdată nu sunt români printre persoanele decedate.

Cel care a condus camionul implicat în atac este un francez de origine tunisiană, care figura în baza de date a poliţiei pentru fapte de violenţă şi folosire de arme. Suspectul avea un pistol de calibru mic, dar grenadele şi armele de război descoperite în camion erau mai degrabă false, mai notează Digi 24. Bărbatul era singur în camion şi a fost ucis de poliţişti. Anchetatorii urmează acum să stabilească dacă a avut complici sau nu.

O femeie care mergea spre locul tragediei pentru a vedea artificiile de Ziua Naţională a Franţei le-a povestit jurnaliştilor că a văzut camionul într-o intersecţie, ieşind în evidenţă prin faptul că avea un parcurs bizar: accelera, frâna, accelera din nou, iar frâna. La un moment dat, camionul s-a îndreptat către aeroport, dar în mod sigur de acolo a făcut cale întoarsă, spune femeia.

Un bebeluş de 8 luni, pierdut în timpul atacului, a fost regăsit graţie Facebook-ului, după ce mama sa a lansat pe reţeaua de socializare o fotografie a copilului, care a avut 22.000 de share-uri în câteva ore. La o oră de la publicarea mesajului, familia a anunţat că bebeluşul a fost găsit.

De altfel, hashtag-urile #JeSuisNicois sau #JeSuisNice au invadat reţelele sociale. Un cont de Facebook @JeSuisNice a fost creat în cursul nopţii, după modelul "JeSuisCharlie". Operaţiunea "Nisa, uşi deschise", lansată cu hashtag-ul#NicePortesOuvertes pe reţelele sociale a permis ca mii de persoane să fie găzduite pentru a-şi putea reîncărca telefoanele mobile sau pentru a lua legătura cu rudele, mai scrie Digi 24.

În urma atacului de joi seară, starea de urgenţă se prelungeşte, în Franţa, pentru încă trei luni. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul, însă susţinătorii organizaţiei teroriste Stat Islamic l-au salutat.