Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor a inaugurat marţi, o nouă unitate de asistenţă socială de tip locuinţă protejată, în Săcuieni, adresată tinerilor cu dizabilităţi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, dar şi a altor oficialităţi.

"Casa Săcuieni" se află pe strada Ecaussinnes nr. 9 din localitate şi a fost realizată în colaborare cu Fundaţia Evanghelică Alsterdorf, iar serviciile acesteia vor fi îndreptate spre dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă şi pentru integrare social comunitară şi profesională. "Costurile se ridică la circa 100.000 de euro", a declarat pentru BIHOREANUL Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Potrivit acestuia, cei 9 beneficiari ai centrului au handicap mental mediu, accentuat şi vârsta cuprinsă între 19 şi 32 de ani. "Am vrut să creăm un mediu cât mai apropiat de cel familial pentru dezvoltarea şi maturizarea acestor tineri cu dizabilităţi în cadrul locuinţelor protejate. Rezultatele bune obţinute în cele 7 locuinţe protejate din Oradea ne-au determinat să ne extindem spre cea de-a opta locuinţă pe raza judeţului, în localitatea Săcueni", a mai explicat purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Obiectivul principal al noului centru este de a-i sprijini pe tinerii cu dizabilităţi ca să se integreze în societate, deoarece ei provin din instituţiile de protecţie socială şi trebuie să înveţe să se autogospodărească. Specialiştii DGASPC Bihor vor monitoriza şi supraveghea condiţiile de viaţă ale acestora, îi vor consilia, informa şi îndruma pentru a-i face să se integreze mai uşor în societate. Totodată, vor pune accent pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă (autoservire, autogospodărire, efectuarea de cumpărături, gestionarea bugetului propriu al beneficiarilor), şi îi vor sprijini să îşi găsească un loc de muncă, potrivit pregătirii profesionale, cu ajutorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, mediind totodată relaţiile dintre cei 9 tineri şi comunitate.

Centrul a fost construit în parteneriat cu Asociaţia Alsterdorf, care a contribuit prin darea în folosinţă a spaţiilor şi dotărilor locuinţelor protejate pentru desfăşurarea serviciilor din locuinţele protejate, şi la specializarea personalului şi adaptarea experienţei modelului german în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap în România.

Implicarea în domeniul social a Asociaţiei Alsterdorf, a debutat în România, după anii 90 în Cighid, dar relaţia de colaborare a Direcţiei cu Asociaţia în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap a fost fundamentată începând cu anul 2004, prin Proiectul 18+ debutând cu înfiinţarea primelor două locuinţe protejate în Oradea.

"Datorită bunelor rezultate obţinute, aceste servicii sociale au fost şi sunt modele de bună practică în domeniul integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, extinzându-se numărul locuinţelor protejate ajungându-se în prezent la un număr de opt locuinţe protejate", a mai precizat Goţia.