O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia a deschis, în Băile 1 Mai, Centrul pentru copii proveniţi din familii dezavantajate "Casa Veronica", în care locuiesc, de sâmbătă, opt fete din familii sărmane din Tămăşeu, care şi-ar permite cu greu să le întreţină la şcoală. La ceremonia de inagurare au luat parte atât familiile beneficiare, cât şi angajaţi ai Primăriei Sânmartin, de la serviciul de asistenţă socială, care au lăudat ideea înfiinţării lui.

"Ideea este să facilităm accesul la educaţie unor copii dezavantajaţi, pe care îi ajutăm să iasă din sărăcie. Este un proiect de lungă durată, iar viziunea noastră este ca aceşti copii, cu ajutorul nostru, să ajungă cineva. Avem ambiţia ca fiecare să aibă o facultate", a declarat la festivitatea de inaugurare Adrian Marcu, un timişorean stabilit la Oslo, care a cumpărat casa din 1 Mai în urmă cu câţiva ani.

Centrul a fost realizat în parteneriat cu fundaţia Nansenhjelpen, reprezentată de Hans Engebretsen, din Norvegia, care a dezvoltat mai multe proiecte sociale în Tămăşeu, inclusiv o casă pentru femeile abuzate.

După o slujbă oficiată de doi preoţi ortodocşi, oaspeţii au putut vizita casa din 1 Mai. Pe lângă săli de studiu, fetele au la dispoziţie aici dormitoare cu băi moderne, amenajate într-o manieră prietenoasă. "Practic aceşti copii nu îşi părăsesc familiile, deoarece în fiecare vineri pleacă acasă. Astfel ei vor şti că au practic două case", a mai spus Marcu.

Întrebat de ce aici sunt doar fete, Marcu a declarat că, în viziunea norvegienilor, în familiile din România "femeile sunt mai dezavantajate" şi trebuie instaurat "un echilibru".

Docamdată centrul adăposteşte opt fetiţe cu vârste de gimnaziu sau liceu, dar numărul acestora va urca, în curând, la 16, aici urmând să ajungă copile şi din alte zone ale judeţului. "În total, investiţia a fost în jur de 400-450.000 de euro. Pe lângă renovare, clădirii iniţiale i-a mai fost adăugată o anexă întinsă pe 130 de metri pătraţi şi am făcut astfel încât fiecare cameră să aibă şi baie", a spus Marcu.

Centrul are 4 angajaţi, iar fetele vor fi supravegheate non stop. Cum acestea învaţă la Oradea, fundaţia a angajat şi autobuze, care le asigură transportul. Fundaţia Nansenhjelpen le asigură, pe lângă adăpost, atât rechizitele cât şi mâncarea şi hainele.