Meteorologii au emis, sâmbătă, un nou cod galben de vreme rea valabil pentru judeţul Bihor. Până duminică dimineaţă, cel puţin, se vor semnala intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 50 – 70 de kilometri pe oră.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care publică şi o hartă cu judeţele afectate (foto jos), avertizarea este valabilă începând de sâmbătă de la ora 11, până duminică dimineaţă la ora 6.

"În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50...70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului", arată ANM.

Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică, mai notează meteorologii.

Alte județe sunt sub avertizare de cod portocaliu de ninsori și viscol.

Vântul și ninsorile căzute în ultima zi în județ au făcut pagube însemnate.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, din cauza ninsorilor abundente și a vântului, pe DN 75, între Arieșeni și Vârtop, s-a produs o avalanșă, motiv pentru care drumul a fost blocat două ore. Între timp, drumul a fost curățat, dar riscul de avalanșă încă există. Totodată, 320 de gospodării din Bihor au rămas fără curent.

Detalii, în articolul „Pagubele produse de zăpadă în Bihor: avalanșă pe drumul spre Arieșeni, peste 300 de case fără curent (VIDEO)

În context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana – Bihor, le recomandă cetăţenilor să evite deplasările pe timp de viscol.

Vezi mai jos sfaturile ISU:

- Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

- Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

- Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

- Evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!