Ironii pentru Filip

Aproximativ 300 de PDL-işti care s-au strâns vineri după-amiază pentru a alege Biroul Permanent al organizaţiei municipale s-au trezit cu o surpriză de proporţii. Deşi îşi anunţase din timp candidatura, consilierul local Nicuşor Lăpădatu s-a retras din cursă pe ultima sută de metri, înainte cu doar câteva ore de începerea lucrărilor Consiliului de coordonare local.

Fără să dezvăluie motivul concret pentru care şi-a retras candidatura, Lăpădatu a pedalat pe tema prospeţimii aduse în partid de tineri şi s-a lansat în ironii la adresa preşedintelui demisionar al organizaţiei judeţene, Petru Filip.

După ce secretarul general al PDL Bihor Mircea Matei şi-a criticat la microfon colegii că "se mişcă prea încet" - iar astfel "Bolojan va mai câştiga o dată Primăria" - şi a afirmat că regretă demisia lui Petru Filip, care trebuia să îşi ducă mandatul până la capăt, Lăpădatu a spus că, de fapt, prin demisii un partid se curăţă.

"Şi eu am fost demis, dar nu m-a plâns nimeni. Nu ştiu de ce-l mai plângem pe domnul senator Filip. Dânsul a mai avut câteva tentative să ne lase şi a avut mereu lângă el un doctor, şi s-a răzgândit", a spus Lăpădatu, adăugând însă că Filip, care nici măcar nu a fost prezent la aceste alegeri, a condus partidul "bine, nu întotdeauna, dar bine".

Acces controlat

Nici - până azi - preşedintele PDL Oradea, profesorul Mişu Jean Manolescu, moderatorul întâlnirii, nu a reuşit să lămurească motivaţia lui Lăpădatu. Manolescu a spus doar că decizia acestuia nu are de-a face cu alegerile pentru desemnarea noii conduceri a organizaţiei municipale, ci cu "alte puncte de pe ordinea de zi", fără însă a le preciza. "Vreau să ştiţi exact, ca să nu existe suspiciuni că a existat ceva pe sub masă", a spus Manolescu, fără să spună, de fapt, nimic.

BIHOREANUL a încercat să îl contacteze ulterior pe Lăpădatu, pentru ca acesta să-şi explice abandonul, dar în zadar. Surse din interiorul PDL afirmă că Lepădatu s-ar fi enervat pentru că Dorin Corcheş, contracandidatul său, ar fi făcut liste cu membrii care aveau dreptul să voteze, retricţionând accesul în sala Filarmonicii, unde erau programate alegerile, şi sporindu-şi astfel şansele de a fi votat...

Corcheş vrea Primăria!

Când i-a venit rândul la discurs, Dorin Corcheş, rămas singur în cursa pentru şefia organizaţiei, a afirmat apăsat că "eu candidez", şi şi-a axat alocuţiunea pe actualul context vitreg din punct de vedere economic, social şi politic.

Lăudând organizaţia pe care a condus-o în ultimii ani ca preşedinte executiv şi aportul pe care aceasta l-a avut la câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu, Corcheş a fluturat apoi perspectiva ca PDL să recâştige Primăria Oradea: "Eu, chiar dacă e greu, am curajul să vin în faţa dumneavoastră pentru că sunteţi oamenii cu care am dus politica acestui partid. Îmi doresc recâştigarea Primăriei Oradea. Nu o doresc pentru mine sau pentru voi, îmi doresc Primăria pentru orădeni. Ca Oradea să nu mai fie oraşul taxelor şi impozitelor, în care se cheltuie 113 miliarde de lei pentru salubritatea oraşului iar străzile arată cum arată. Îmi doresc să se atribuie lucrări cu respectarea procedurilor de licitaţie", a spus Corcheş, în aplauzele tuturor PDL-iştilor din sală.

Corcheş şi-a cucerit auditoriul afirmând că este înconjurat de o echipă formată din "oameni cu background profesional" şi declarând că se simte împlinit, "din punct de vedere sentimental". "Îi mulţumesc soţiei mele, care îndură toate plecările de acasă şi pe care o iubesc foarte mult", a spus PDL-istul.

Plictiseală

Şi Marilena Crişan, directoarea Spitalului Municipal, care a candidat pentru una dintre cele 10 funcţii de vicepreşedinte, a lăudat potenţialul organizaţiei orădene, apreciind că femeile au o reprezentare tot mai mare în PDL. "Este o perioadă foarte grea şi trebuie să venim cu alternativă foarte bună ca să putem prelua Oradea", a trasat şi Crişan drumul de urmat.

Discursurile au continuat în acelaşi ton. După spiciul consilierului local Ciprian Caciora şi cel al Feliciei Varga, care va ocupa funcţia de secretar general al organizaţiei municipale, PDL-iştii orădeni şi-a pierdut total interesul pentru ce se întâmpla pe scena unde erau candidaţii şi au început să voteze, fără ca moderatorul întâlnirii, fostul preşedinte Mişu Jan Manolescu, să se fi pronunţat în acest sens.

În mai puţin de 10 minute, sala s-a golit, pedeliştii împărţindu-se pe grupuleţe, iar "juriul" retrăgându-se ca să numere voturile.

Pseudo-concurenţă

Dacă la alegerile liberalilor au fost surprize, la PDL-işti rezultatele au fost cât se poate de previzibile. Nu de alta, dar cu excepţia funcţiei de preşedinte, unde iniţial fuseseră doi candidaţi, pe toate celelalte poziţii au "concurat" fix atâţia oameni câte locuri erau de ocupat.

După aproximativ o oră de numărătoare, buletinele de vot au relevat că Dorin Corcheş este noul preşedinte al PDL Oradea, adunând 266 de voturi dintre cele 303 exprimate.

Cei doi prim-vicepreşedinţi sunt consilierul local Ciprian Caciora (276) şi Manuel Seleş, adjunct la Direcţia pentru Tineret (284), iar secretarul general al PDL Oradea este Felicia Varga, o pensionară care a strâns 280 de voturi.

Funcţii pentru tot partidul

Secretari generali adjuncţi au fost aleşi Dănuţ Ionel Puştea (277) şi Cornelia Tărău (275), iar cei 10 vicepreşedinţi sunt Ioan Cristian Ardelean (277), Ioan Bârsan, fost consilier local şi om de afaceri (283), Aurelia Bogdan, de la AVAS (286), Sorin Buhaş, şeful Direcţiei de Sport (284), Ilie Crăciun, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor (284), Marilena Crişan, directoarea Spitalului Municipal (280), Radu Galiş (283), Simona Cristina Guiaş (282), Gheorghe Murg (285) şi Alexandru Marius Tirla (276).

PDL Oradea şi-a ales şi 14 secretari executivi: Ciprian Mircea Bejan (280), Roland Robert Bocoi (284), Violeta Bretan (268), Adrian Costea (274), Ciprian Fodor (282), Vladimir Fornea (289), Bogdan Florin Hodişan (fiul şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan), care a adunat 285 voturi, Gabriela Mihela Iova (280), Cristian Ivan (286), Bogdan Ionuţ Manafu (289), Ana Pop (283), Mihai Pop (283), Vlad Dumitru Popa (284) şi Octavian Alexandru Şaitoş (286).