Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, care funcţionează în subordinea Primăriei, are un nou şef după ce Mihai Jurca a câştigat concursul pentru funcţia de city manager al OradieiNoul director executiv al APTOR este Alexandru Chira, în vârstă de 35 de ani, care anterior a fost manager de dezvoltare al Asociaţiei. 

Specialist în turism, marketing și management

Decizia privind numirea lui Alexandru Chira a fost luată în luna decembrie a anului trecut într-o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor APTOR. Asociaţii sunt municipiul Oradea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, Zona Metropolitană Oradea, Lotus Center, DoubleTree by Hilton, Ramada şi President. 

Alexandru Chira a fost cooptat în APTOR în toamna anului 2019 pe poziţia de manager de dezvoltare. "Principalele mele atribuţii erau să fiu o punte de legătură între strategia oraşului de turism şi principalii jucători din industrie, cum ar fi hotelierii, agenţiile mari de turism, asociaţiile de turism", explică el. Între altele, Chira s-a ocupat, în 2020, alături de Mihai Jurca, de dosarul privind obţinerea atestării ca areal balnear a unor zone din Oradea.

Născut în Alba, Alexandru Chira a studiat în Cluj-Napoca. El a absolvit specializarea Managementul Afacerilor în Industria Hotelieră la Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, urmând apoi un masterat în Marketing şi Management la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, în cadrul aceleiaşi universităţi. 

Acesta a avut joburi în domeniul bancar, dar şi la multinaţionale. Din 2012, s-a mutat la Oradea, unde a lucrat iniţial la hotelul DoubleTree by Hilton, în domeniul vânzărilor, iar în 2016 s-a mutat la Ramada pe poziţia de director de vânzări. 

Sub umbrela incertitudinii

APTOR lucrează în această perioadă la conturarea unui calendar de evenimente pentru anul 2021, dat fiind că asociaţia este responsabilă pentru marile evenimente publice din Oradea, cum ar fi Târgul de Paşti, Târgul de Crăciun, Oradea FestiFall, Festivalul Medieval, European Music Open, etc. "Este un an care stă sub umbrela incertitudinii şi va fi caracterizat, cu siguranţă, prin foarte multă flexibilitate în organizarea evenimentelor", spune noul director. 

Anul trecut, în contextul pandemiei Covid-19, din întreg calendarul de evenimente, a putut fi organizat doar festivalul TIFF Oradea, cu proiecţii de filme. 

Merită precizat că, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local din luna decembrie a anului trecut, city managerul Mihai Jurca a fost desemnat reprezentantul Oradiei în A.G.A. APTOR, fiind numit totodată preşedinte al Asociaţiei. Cu alte cuvinte, fostul director va fi implicat în continuare în proiectele asociaţiei.