Comunitatea academică a Universității din Oradea s-a îmbogățit cu o personalitate a științelor educației.

Profesorul doctor emerit Laurențiu Șoitu a devenit Doctor Honoris Causa al instituției. Ceremonia a avut loc miercuri, din partea Universității luând cuvântul rectorul Constantin Bungău, vicepreședinta Senatului universitar, Victoria Bogdan, și Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic și organizatoarea manifestării.

Șoitu s-a făcut cunoscut prin scrierile sale, prin activitatea de cercetare, dar mai ales prin contribuțiile în domeniul Pedagogiei comunicării. „Prin conferirea acestui titlu, Universitatea din Oradea este onorată să primească în familia alumnilor ei pe domnul profesor. La rândul său, domnia sa a declarat, vădit emoționat, că se simte onorat să devină coleg cu cei care au venit în număr atât de mare pentru a-i fi martor la acest moment deosebit”, a transmis Universitatea din Oradea, printr-un comunicat de presă.

„Suntem onorați ca, începând de astăzi, să-l avem coleg pe domnul profesor universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu. Prin întreaga sa activitate, care nu poate fi cuprinsă în Laudatio formulat cu ocazia acestei zile, a contribuit extraordinar de mult la dezvoltarea domeniului educației prin comunicare, domeniu în care a devenit, de altfel, expert, ducând munca de cercetare la gradul de excelență. A muncit mult și lucrările domnului profesor stau la baza unor noi profesii apărute în România și anume, consilier mediator și pedagog social”, a spus rectorul Constantin Bungău.

După ce a primit diploma de Doctor Honoris Causa, Laurențiu Șoitu a mulțumit auditoriului și Universității din Oradea, printr-un discurs emoționant. „Nu vă vorbesc eu astăzi și nici studenților mei nu le vorbesc eu, ci toți aceia care au ajutat la formarea mea. Sunt mulți cei la care fac referire și sunt aici, astăzi, alături de dumneavoastră, datorită lor”.

Profesorul, recunoscut și pentru dimensiunea spirituală a ființei sale, a vorbit și despre valorile creștine care trebuie să călăuzească viața: „Cred că profesorul este cel mai mare creștin dintre oameni, deoarece, în fiecare zi, de-a lungul multor ani, trebuie să-l aproprie de sine pe student, care nu-i este întotdeauna prieten”.

Citește mai jos discursul rostit la ceremonia de la Universitate:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!