Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat luni că a apărut un nou focar de pestă porcină, într-o gospodărie din Valea lui Mihai.

Potrivit unui comunicat al DSVSA, gospodăria în cauză se află într-o zonă împădurită şi izolată, la graniţă cu Ungaria, pe fondul de vânătoare FV1 Curtuişeni. Pe fondul respectiv boala evoluează de mai bine de un an la porcii mistreţi.

"Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiei, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", se arată în comunicat.

În total, în Bihor mai există 7 focare de PPA la porcii domestici, iar 11 la porci mistreţi.

În județul nostru, pesta porcină africană a fost identificată din vara anului 2018, făcând ravagii anul trecut. Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiți de stat.