Un nou camion cu deşeuri municipale a fost oprit la poarta fabricii de ciment Holcim din Aleşd.

Potrivit unui comunicat transmis de companie, joi seară, "în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deşeuri municipale sortate, destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleşd, judeţul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiaţii".

Oprit şi returnat

Conform procedurilor standard ale companiei, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină, iar autorităţile au fost informate prompt de către reprezentanţii Holcim.

"În urma constatărilor, autorităţile au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi mediu şi au dispus returnarea acesteia la expeditor în dimineaţa zilei de 5 aprilie. Situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu sunt puse în pericol", se mai arată în comunicatul Holcim.

Un incident similar a avut loc şi pe 12 martie, când un camion cu deşeuri municipale venit de la Cluj Napoca a fost detectat cu conţinut radioactiv în cantităţi care nu au afectat mediul înconjurător sau populaţia.

UPDATE: Tot de la Cluj

Sursele BIHOREANULUI au confirmat că şi acest camion a venit tot de la staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Cluj-Napoca, la fel ca primul transport radioactiv depistat la Holcim

În această staţie, administrată de Regia Administraţiei Domeniului Public Cluj, deşeurile menajere colectate de la clujeni sunt măcinate şi sortate, astfel încât cele care se pretează să fie transformate în îngrăşământ organic. Resturile neconforme pentru această operaţiune sunt incinerate la fabrica de ciment de la Aleşd.