Înainte de toate, lansăm un apel către spitalele și clinicile din județ (și nu numai!) care sunt în căutare de resurse: dacă aveți nevoie de viziere, solicitați-le! Vă puteți adresa în acest sens următoarelor persoane de contact: Antonio Pop (0728 115 432), respectiv Ioan Tirla (0748 697 841). Aceștia vă pun la dispoziție gratuit viziere produse în Oradea, concepute în strânsă colaborare cu cadrele medicale angajate în lupta cu noul coronavirus, cu scopul de a crea echipamente de protecție cu adevărat eficiente.

La începutul acestei luni a fost lansată o inițiativă lăudabilă din partea a doi antreprenori orădeni, Răzvan Horga și Ioan Tirla. Cu sprijinul companiei Sapient Group, aceștia au reușit să ajute personalul din prima linie cu câteva sute de viziere produse în România prin imprimare 3D. Este de apreciat faptul că eforturile lor sunt constante, iar demersurile pentru fabricarea celui de-al doilea lot au început deja. De data aceasta se alătură în proiect și firma Marvicon.

Marvicon este un nume sonor în domeniul transportului orădean, deținând o flotă care numără nu mai puțin de 160 de camioane. Compania face parte din grupul belgian BE-Trans, are peste 260 de angajați și asigură din 2015 transport internațional complet pe piața europeană. Nu este prima oară când numele Marvicon este asociat cu proiecte de responsabilitate socială: de-a lungul timpului, au existat inițiative constante de implicare în comunitate, ca de exemplu renovarea mai multor școli defavorizate sau sprijinirea copiilor cu autism.

În ceea ce privește proiectul celui de-al doilea lot de viziere, vor fi livrate 500 de bucăți către unitățile care au cea mai mare nevoie.

„Până acum am livrat cu succes viziere către următoarele instituții: Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Orășenesc Aleșd, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita, Spitalul Municipal Episcop N. Popovici Beiuș, Spitalul Orășenesc Ștei, Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea, SMURD Bihor, precum și Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca. În prima fază am acoperit necesarul pentru cadrele medicale din prima linie. Prin această a doua tură dorim să ne adresăm și secțiilor din liniile a doua și a treia, care de asemenea se confruntă cu risc epidemiologic. Așteptăm solicitări din partea spitalelor și instituțiilor care au nevoie de echipament de protecție, iar pentru a primi vizierele noastre trebuie doar să ne contacteze. Ne bucurăm foarte mult că am reușit să continuăm proiectul și să nu ne limităm la un demers izolat. În acest sens, le suntem recunoscători companiilor Sapient Group și Marvicon, precum și prietenilor noștri de la RXP Advertising, Decitex și You4Edu”, a declarat Ioan Tirla, cel care a inițiat proiectul alături de colegul său, Răzvan Horga.

Amândoi antreprenorii activează în domeniul IT. Răzvan dezvoltă un software pentru industria de aviație, în timp ce Ioan, pe lângă serviciile de IT oferite, investește și dezvoltă proiecte în agricultură. Dorind să vină în ajutorul medicilor în contextul Covid-19, cei doi tineri au căutat soluții în acest sens.  Așa a luat naștere un model inovator de viziere reutilizabile, extrem de practice atât în spitale, cât și pe teren.

Posibilitatea de refolosire a echipamentelor este un aspect extrem de util atât în unitățile medicale, cât și pentru echipajele de pe ambulanțe și SMURD. În primul rând, structura vizierelor este una solidă, durabilă, care face față și „pe teren”, unde există o predispoziție către accidentări, lovituri ș.a.m.d. Pe de altă parte, în urma unui proces de dezinfectare, vizierele pot fi reutilizate în repetate rânduri, iar astfel se prelungește semnificativ durata de viață a produselor, fapt crucial în contextul actual. 

Vă reamintim că vizierele propuse de Răzvan și Ioan se bazează pe un model dezvoltat de compania Prusa 3D și au trei componente detașabile, care se pot dezinfecta fiecare printr-un proces standard extrem de simplu. La nivel național, au mai existat inițiative similare, centralizate în cadrul platformei viziere.ro.

(advertorial)