Orădenii s-au strâns din nou duminică să protesteze împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană. Ce-i drept, în număr mai mic. În jurul orei 17, în Piaţa Unirii veniseră abia 40 de persoane, iar abia după o altă jumătate de oră numărul protestatarilor a trecut de 100.

După ce au fost informaţi de organizatori că, pe 19 octombrie, la Câmpeni se va organiza o "Mare Adunare" de protest împotriva investiţiei Roşia Montană Gold Corporation, iar cei care vor să-şi arate solidaritatea sunt invitaţi să meargă şi ei acolo cu un microbuz, participanţii au început să strige: "Uniţi salvăm Roşia Montană!" şi "România nu uita, Roşia e inima!".

Prezent la protest, Orlando Balaş a cerut schimbarea Guvernului, vinovat de "trădare naţională" din cauza proiectului de la Roşia Montană, aprobării exploatărilor de gaze de şist şi adoptarea Legii Eutanasierii. "Ca să nu avem organisme modificate genetic în farfurie, ca să nu avem ploi cu cianură, exploatări de gaze de şist lângă Oradea, ca să se stopeze acest masacru al pădurilor, am o singură revendicare: Jos Guvernul trădător!", a spus acesta, urmat în cor şi de ceilalţi protestatari.

Cu puţin înainte de ora 18, protestatarii au pornit spre strada Traian Moşoiu, traseul obişnuit al mitingului fiind modificat din cauza manifestărilor din cadrul Toamnei Orădene. De altfel, cei prezenţi comentau că numărul mic de protestatari arată faptul că orădenilor le place mai mult să mănânce şi să se distreze decât să lupte pentru un mediu sănătos. Când au ajuns în dreptul Parcului 1 Decembrie, protestatarii au strigat "Nu vă uitaţi, veniţi şi protestaţi!" şi "Veniţi cu noi!", însă degeaba. Şi petrecăreţii care se aflau pe marginea parcului şi i-au auzit s-au rezumat să-i privească miraţi.

Cei peste 100 de orădeni şi-au continuat marşul de protest până în zona Cantemir, însoţiţi de echipaje ale Jandarmeriei şi strigând lozinci precum: "Nu vrem să fim o naţie de sclavi!", "Nu corporaţia face legislaţia!", "Ponta nu uita, Roşia nu e a ta!" şi "Ponta, demisia!".

La marş au participat şi câţiva iubitori de câini care se adunaseră initial în Piaţa Unirii la ora 15.30 pentru a se opune eutanasierii câinilor maidanezi, chiar dacă legea în acest sens a fost deja adoptată. La acest protest au participat în jur de 20 de stăpâni care au venit însoţiţi de patrupedele lor.