Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Hadrian Borcea, a anunţat luni că un alt pacient care suferise un accident vascular ischemic a fost tratat cu succes la Oradea printr-o nouă procedură medicală inovatoare, ce constă în administrarea unei soluţii trombolitice.

Astfel, dacă până acum pacienţii cu AVC ischemic, adică tulburarea circulaţiei sângelui la nivelul creierului, aveau puţine şanse de recuperare, majoritatea rămânând paralizaţi, iar tratamentul se întindea pe luni sau chiar ani de zile, în cazul acestei noi terapii, pacientul îşi revine complet şi mult mai rapid.

Cel mai recent caz s-a petrecut pe 25 septembrie, dar el a fost făcut public doar după ce medicii s-au asigurat că nu va rămâne cu urmări. Pacientul, un bărbat de aproximativ 52 de ani, avea "hemiplegie dreaptă predominant facio-brahială care au debutat cu aproximativ 100 de minute în urmă". "Imediat după sosirea acestui pacient în UPU, medicii de gardă au declanşat procedura de evaluare şi la aproximativ 150 minute de la prezentare au decis administrarea substanţei trombolitice. După o internare de 5 zile, pacientul a fost externat în cursul zilei de joi 29 septembrie. Practic, şi-a revenit pe loc. Asta este frumuseţea acestui tratament. Pacientul a mai fost ţinut încă 5 zile la neurologie, sub observaţie, ca să nu apară complicaţii", a mai punctat medicul.

Procedura este nouă la noi, dar în alte ţări se foloseşte de ani buni. În România, însă, până la Oradea nu a mai fost folosită cu succes, deoarece pacienţii eligibili pentru acest tratament trebuie selectaţi extrem de riguros. Numărul celor care beneficiază depinde, în primul rând, de momentul prezentării în urgenţă al acestor pacienţi, tratamentul putându-se aplica doar în primele 3 ore de la debut.

Acest tip de intervenţie a fost realizat în premieră naţională la Oradea în luna iulie, iar până acum la UPU au fost efectuate 3 astfel de proceduri, din care două au reuşit iar una nu a avut nici un rezultat. "Pacienta respectivă a rămas cu paralizia cu care s-a prezentat: nu a fost nicio agravare şi nicio îmbunătăţire. În acest caz nu era foarte clar momentul de debut, de aceea insistăm foarte mult ca familiile acestor bolnavi să ştie să se prezinte în primele 3 ore", a mai punctat dr. Borcea.

Medicul este optimist în ce priveşte aplicarea noii metode la Oradea, punctând că cea de-a treia intervenţie "este cu atât mai importantă cu cât demonstrează că în serviciul nostru s-a constituit deja un sistem de aplicare, nefiind doar un exerciţiu izolat".

Echipa care a realizat cea mai recentă procedură este formată din dr. Florina Fortiş, medic specialist neurolog şi dr Natalia Hrihorişan, medic rezident an V medicină de urgenţă.

"Importanţa acestei terapii, care este totuşi grevată de anumite riscuri, rezidă în reducerea, până la dispariţia completă a manifestărilor clinice şi sechelelor care pot să apară în urma instituirii unui accident vascular cerebral, ceea ce determină posibilitatea reintegrării complete în societate, la câteva zile de la momentul instalării AVC", a mai punctat şeful UPU.

Instituirea acestei proceduri a fost posibilă datorită unei proceduri elaborate în cadrul unui proiect transfrontalier semnat de către Universitatea Oradea şi Universitatea de Medicină din Debrecen şi implementat între Clinicile de Neurologie din Debrecen, UPU Oradea şi cu colaborarea dr Anamaria Jurcău şi dr Aurel Simion.

Pe lângă crearea acestei proceduri, acest proiect conţine şi alte elemente legate de instruirea personalului, sistem de telemedicină şi teleconferencing între Oradea şi Debrecen, toate cu scopul de extindere şi realizare în condiţii cât mai sigure a acestei proceduri.