Deşi numărul şi gradul de complexitate a misiunilor a fost anul trecut mult mai mare decât în 2011, Inspectoratul de Jandarmi Bihor s-a plasat pe un meritoriu loc trei la nivel naţional în ce priveşte profesionalismul cadrelor, a transmis miercuri conducerea instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a bilanţului activităţii din anul trecut.

Cu această ocazie, conducerea Inspectoratului a anunţat şi apropiata deschidere a unui nou post de jandarmerie montană din judeţ, care va funcţiona din luna martie în Padiş.

Jandarmi la Padiş

"2012 a fost un an plin de evenimente, greu din toate punctele de vedere", a spus colonelul Petru Lung, prim-adjunctul comandantului Inspectoratului de Jandarmi Bihor, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Acesta a precizat că se aşteaptă ca 2013 să fie un an cel puţin la fel de încărcat, primul obiectiv fiind înfiinţarea celui de-al doilea post de jandarmerie montană din Apuseni, la Padiş. "Inspectoratul are 12 subofiţeri, proaspăt absolvenţi, cu care ne-am completat deficitul de cadre, motiv pentru care am decis să punem în aplicare un proiect mai vechi, de înfiinţare a postului de jandarmi montani din zona platoului Padiş", a spus Lung.

Potrivit acestuia, deocamdată subofiţerii ce vor deservi noul post montan lucrează pe teren alături de colegii din Stâna de Vale, unde funcţionează primul post de jandarmerie montană din Bihor, urmând ca ei să urmeze şi un curs special pentru deprinderea tehnicilor esenţiale de salvare. Postul din Padiş va deveni funcţional cel târziu la finele lunii martie, cu un efectiv de 8 jandarmi, şi va deservi întreaga zonă turistică din arealul Parcului Natural Munţii Apuseni.

Profesionişti de bronz

În ce priveşte bilanţul jandarmilor bihoreni pe 2012, în cifre acesta înseamnă executarea a 1.099 de misiuni şi intervenţii pentru asigurarea, restabilirea şi menţinerea ordinii publice, adică de trei ori mai mult decât în 2011.

"Cele mai importante misiuni în care au fost angrenate efective mari de jandarmi au fost cele din timpul celor trei campanii electorale din 2012, alegerile locale, referendumul şi alegerile parlamentare, când jandarmii au asigurat paza locurilor de tipărire a buletinelor de vot, paza secţiilor de votare şi transportul sacilor cu buletine de vot la Biroul Electoral Judeţean", a precizat căpitanul Ioan Bogdan, ofiţerul de presă al IJJ Bihor.

În 2012, jandarmii bihoreni au păzit, de asemenea, 15 instanţe judecătoreşti, o bancă, două obiective militare şi cinci trezorerii, şi au asigurat protecţia a 858 de transporturi de valori. Dintre acestea, 4 au fost transporturi speciale, unul de tehnică militară şi trei de substanţe radioactive.

În niciuna dintre misiuni jandarmii nu au avut evenimente negative, motiv pentru care Jandarmeria Română a plasat Inspectoratul Bihor pe locul trei ca profesionalism, în rândul instituţiilor similare din ţară.