Adăpostul de câini comunitari "Grivei" al municipalităţii este ţinta unui nou scandal, după ce presa locală a publicat un filmuleţ de 42 de secunde ce prezintă mai mulţi câini ce sar la gâtul unui alt câine, realizat de persoane care susţin că la Oradea "câinii se sfârtecă între ei".

Videoclipul, realizat sâmbăta trecută din afara adăpostului de către un bărbat, dar publicat abia vineri, 1 februarie, arată cum mai mulţi câini atacă un alt patruped ce stă la pământ lipsit de vlagă, pe care l-au muşcat în zona gâtului.

Filmuleţul a stârnit deja revolta iubitorilor de animale, care critică faptul că un câine este "mâncat de viu la adăpostul Grivei, în timpul zilei, al programului de lucru, şi nimeni nu intervine".

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public susţin că nici vorbă ca patrupedele să se devoreze între ele, afirmând că filmuleţul este trunchiat şi răuvoitor şi că persoanele care l-au făcut nu au mai prezentat şi deznodământul.

"Sâmbătă, au venit doi tineri de adăpost, un bărbat şi o femeie, şi, fără să întrebe pe nimeni, au dat un ocol. S-au dus la un ţarc, filmând cum unul dintre câini a fost muşcat de urechea stângă. Filmuleţul are câteva secunde, dar nu prezintă tot ce s-a întâmplat. Este tendenţios, nu este redat în integralitatea lui. E drept, câinii se mai bat între ei într-un asemenea adăpost, se mai muşcă, dar în niciun caz că se mănâncă între ei. În niciun caz câinii respectivi nu l-au sfâşiat şi nu l-au mâncat pe "confratele" lor, cum sugerează autorii filmuleţului", a declarat purtătorul de cuvânt al ADP, Florin Alexandru.

Reprezentantul ADP susţine că cei doi tineri au stat de vorbă cu administratorul adăpostului, care chiar i-a întrebat ce caută acolo şi i-a invitat în adăpost. De altfel, după incident, câinii chiar l-au lins pe câinele atacat, iar veterinarul adăpostului i-a îngrijit rănile, care s-au şi vindecat.

caine maidanez comunitar muscat la adapostul grivei (2).JPG"Administratorul şi unul din angajaţii adăpostului i-au lăsat pe cei doi să intre şi s-au deplasat împreună la ţarcul respectiv, unde "hârjoneala" dintre câini se încheiase, unul dintre angajaţi punându-i capăt. A fost identificat câinele muşcat, medicul veterinar sesizând mai multe răni la urechea stângă. L-a luat în braţe şi l-a dus la cabinet unde l-a tratat, după care l-a introdus în recuperator, acolo fiind şi la ora actuală", a mai zis Florin Alexandru, adăugând că patrupedul este sănătos, iar ca dovadă a trimis şi poze cu acesta (foto).

Scandaluri - lanţ

Pe fondul faptului că a fost închis în ultimele două luni din cauza unor lucrări de modernizare, Adăpostul Grivei a fost, în ultima perioadă, ţinta mai multor scandaluri după ce voluntari ai SOS Dogs au publicat pe internet fotografii cu un câine proaspăt sterilizat dar la care îi ieşiseră intestinele pe afară, respectiv poze cu hoituri de câini, susţinând că animalele sunt înfometate în mod deliberat, iar câinii se mănâncă între ei.

Reprezentanţii ADP au respins constant acuzaţiile. Dacă în primul caz câinele respectiv a fost tratat, în cel de-al doilea ADP susţine că pozele vehiculate nici măcar nu au fost făcute în adăpost. De altfel, la sesizarea voluntarilor, procurorii orădeni au început şi o anchetă, pentru cruzime împotriva animalelor.

Pe de altă parte, la iniţiativa a trei orădence, luni, 4 februarie, va avea loc un protest la care sunt invitaţi toţi iubitorii de animale din oraş, de la ora 17, la statuia lui Mihai Viteazul. Doleanţa manifestanţilor este ca ADP să permită accesul voluntarilor în adăpostul de câini, dar şi să asigure patrupedelor comunitare "condiţii decente de viaţă".

De precizat că adăpostul Grivei s-a redeschis începând de vineri, 1 februarie, şi va putea fi vizitat sâmbăta, între orele 10 şi 14. Însă, pentru că hotărârea privind organizarea şi funcţionarea adăpostului a fost suspendată de instanţă, nu se mai pot face adopţii în adăpost, ci doar cu maidanezii duşi acasă.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Iubitorii de câini din Oradea, chemaţi la un protest paşnic

Adăpostul "Grivei" va fi deschis la 1 februarie, dar adopţiile au restricţii (FOTO)