Într-o intervenţie live pe Facebook, de pe strada Vlădeasa din Oradea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului, Florin Birta, şi directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, au anunţat că în oraş va fi construit un nou spital, cu 280 de paturi şi o secţie de Terapie Intensivă.

Pe fonduri europene

Anunţul a fost făcut de pe strada Vlădeasa, căci acolo va şi fi ridicat noul spital din Oradea, pe un teren care a aparţinut Armatei, iar acum se află în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor. 

"Am identificat pe strada Vlădeasa, la jumătatea străzii, un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Judeţean, dar care a ţinut de unităţile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziţia Primăriei Oradea, pentru a construi un nou spital. O suprafaţă de 2,5 hectare va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea", a spus Ilie Bolojan. Acesta a adăugat că decizia privind transferul terenului va fi luată în următoarea şedinţă a CJ Bihor. 

Protocolul de colaborare pentru acest proiect a fost semnat tot luni, chiar în vecinătatea terenului pe care va fi ridicată unitatea spitalicească.

La rândul său, primarul Florin Birta a spus că, după preluarea amplasamentului, "Primăria Oradea se va ocupa de demolarea clădirilor abandonate şi împreună cu Spitalul Judeţean şi cu Spitalul Municipal vom finaliza studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru acest proiect". 

De asemenea, primarul Oradiei a spus că unitatea spitalicească ar putea fi ridicată din fonduri europene. "În acelaşi timp, colegii mei din cadrul Direcţiei de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene vor căuta soluţii pentru finanţarea din fonduri europene a acestui spital", a spus Birta. 

"Saloane de maximum două paturi"

Detalii despre spital a prezentat dr. Gheorghe Carp. "Necesitatea acestui spital este evidentă în aceste momente de pandemie, pentru că structura spitalelor (n.r. – din Oradea) nu era pregătită pentru astfel de evenimente, ceea ce ne obligă ca pe viitor să fim pregătiţi. Această idee s-a născut în urmă cu două luni", a explicat acesta. 

"Spitalul va cuprinde două secţii de Boli Infecţioase cu 100 de paturi, adică 50 pe secţie, dar şi o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situaţiile epidemice. Totodată, va avea o secţie de Pneumologie cu 100 de paturi, plus 30 de tuberculoză. Noua construcţie va avea toate condiţiile necesare tratării pacienţilor cu boli transmisibile, cum este tuberculoza sau alte boli transmisibile", a mai detaliat dr. Carp. 

El a subliniat că viitorul spital va "corespunde tututor cerinţelor secolului XXI". "Va avea saloane de maximum 2 paturi, saloane cu presiune negativă în aşa fel încât transmiterea aerogenă a viruşilor sau bacteriilor să nu poată avea loc şi toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în bune condiţii", a declarat el. 

Totodată, dr. Gheorghe Carp a subliniat că viitorul spital al Oradiei, pentru Boli Infecţioase şi Pneumologie, va avea o secţie proprie de Imagistică "cu computer tomograf şi aparat radiologic" şi o secţie proprie de Terapie Intensivă. 

Nici Birta, nici Carp nu au dat detalii despre suma la care s-ar putea ridica investiţia şi nici n-au prezentat un orizont de timp în care se doreşte a fi implementată. 

Ulterior, Primăria Oradea a transmis printr-un comunicat de presă că "valoarea estimată a proiectului este de 30 milioane de euro".
 

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI după preluarea funcţiei de primar, Florin Birta a spus că unul dintre proiectele pe care doreşte să le pună în practică în primul său mandat este ridicarea unui spital în Oradea.