După ce miercuri au oprit în vama Borş un transport de peste 16 tone de deşeuri textile, care urmau să ajungă în judeţul Cluj, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi poliţiştii de frontieră au blocat, vineri dimineaţă, un alt TIR plin cu gunoaie venite din străinătate.

În jurul orei 5.30, poliţiştii din Borş i-au anunţat pe comisarii de mediu că un TIR care transporta 15.920 kg de textile şi încălţăminte second hand vrea să intre în ţară.

Conform documentelor de transport, încărcătura a fost expediată de o firmă din Polonia şi trebuia să ajungă la alta, din municipiul Oradea, într-un automarfar condus de un polonez în vârstă de 43 de ani.

„Textilele prezentau o uzură avansată, erau murdare, cu un miros înţepător, acestea fiind transportate atât în saci, cât şi învelite în cearceafuri, fiind observate articole de îmbrăcăminte, poşete şi încălţăminte”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Bihor.

gunoaie polonia

Pentru că transportul nu avea actele necesare pentru transferul deşeurilor pe teritoriul României, nu i s-a permis intrarea în ţară, iar TIR-ul a fost dat în consemn la punctele de trecere ale frontierei.

Comisarii Gărzii de Mediu au mers în control şi la firma din Oradea indicată în actele de transport, care are obiect de activitate comerţul cu ridicat al produselor textile noi. Reprezentantul acesteia a declarat însă că nu deţine nicio informaţie despre transport, nu a comandat astfel de produse, firma lucrând doar cu materiale noi, şi nici măcar nu are unde să le depoziteze.

Poliţiştii şi comisarii de mediu continuă ancheta, ca să afle unde anume urmau să ajungă gunoaiele.