În ultimele zile, un zvon teribil circulă atât în Oradea şi în localităţile din jur, cum că mai mulţi copii au fost găsiţi morţi, cu organele scoase şi cu bani în gură.

Primele informaţii au apărut săptămâna trecută, care spuneau că un copil în vârstă de 8 ani a fost găsit fără organe şi cu 800 de lei în gură "pentru înmormântare", la marginea satului Toboliu, "lângă troiţă", sau în Cheresig.

Zilele acestea, zvonul a luat amploare, iar povestea a cunoscut transformări: alte variante spun că două adolescente, de 15 sau 16 ani ar fi fost găsite moarte, la Oradea, în spatele centrului comercial Lotus, în aceleaşi circumstanţe.

BIHOREANUL a verificat informaţia. La o vizită în cele două sate menţionate, unii localnici nu au auzit de copii morţi, iar alţii ştiu povestea doar din auzite. "Am aflat şi eu, da' cică s-ar fi întâmplat undeva pe la Livada, peste sate. Acolo o fetiţă am auzit că o fost hăcuită şi chiar violată şi că i-or găsit 8 milioane, da' nu aici la noi", a relatat un bărbat din Cheresig. "Nu e adevărat doamnă, îs prostii. Aici nime' n-o murit", a spus o altă localnică.

Cotactaţi de reporter, atât reprezentanţii Poliţiei Bihor, cât şi cei ai Parchetului de pe lângă Tribunal, afirmă că nicio situaţie de acest gen nu se confirmă.

"Efectiv este o adevărată psihoză. Nu am fost sesizaţi şi nu au fost identificate astfel de cazuri. În mod categoric pe raza judeţului nu au fost comise infracţiuni de genul acesta în ultima perioadă, nu avem nicio victimă", a declarat pentru BIHOREANUL procurorul Vasile Popa, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. "Organele de Poliţie fac cercetări. Sunt şi serviciile abilitate care culeg informaţii", a precizat procurorul.

Reprezentantul Parchetului a mai afirmat că în situaţia în care ar exista asemenea fenomen, acesta s-ar face public, pentru ca cetăţenii să fie informaţi şi să ofere date care ar ajuta la prinderea făptuitorilor. "În mod clar, am anunţa că se fac cercetări. Nu ştiu cine are interesul să răspândească asemenea zvonuri, dar categoric nu s-a întâmplat aşa ceva", a întărit Popa.

Poveste pe Google

Şi Poliţia Bihor a simţit nevoia să facă precizări pe marginea acestei situaţii, printr-un comunicat dat publicităţii marţi. "Având în vedere zvonurile alarmiste din ultima perioadă privind dispariţiile şi uciderea unor copii în municipiul Oradea sau alte localităţi din judeţul Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor infirmă cu fermitate şi certitudine toate aceste zvonuri, menite doar să creeze panică în rândul populaţiei şi un sentiment de insecuritate", se menţionează în document.

Subliniind că poliţiştii bihoreni "sunt permanent la datorie pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor", comunicatul întăreşte ideea că, în cazul în care ar exista situaţii care să pună în pericol cetăţenii, le-ar aduce acest fapt la cunoştinţă. "Precizăm faptul că Poliţia bihoreană aduce la cunoştinţa publicului toate informaţiile cu privire la evenimente de natură să afecteze integritatea, siguranţa şi proprietatea cetăţeanului", se arată în comunicat.

De altfel, povestea este una deloc nouă, deoarece ea a mai circulat, în aceeaşi variantă, în mediul online anii trecuţi. La o simplă căutare pe Google, după "copii dispăruţi cu organele scoase" sau "se fura copii" apar mai multe rezultate din 2011 şi din 2010, în care, pe diverse forumuri, este abordată aceeaşi temă. Presa centrală relata, anul trecut, în vară, cum Bucureştiul a fost umplut de poveşti similare, totul pornind - se pare - de la un mesaj lăsat pe internet, care a creat o adevărată isterie.

Tot zvonistică

Pe de altă parte, povestea vine la doar câteva luni după ce prin oraş s-a răspândit zvonul că la Lotus Center un copil mic care s-a pierdut de părinţi ar fi fost răpit şi ulterior abandonat în parcarea subterană, tuns şi cu hainele schimbate. Şi reprezentanţii complexului comercial au dezminţit informaţiile, după ce angajaţi ai centrului au fost asaltaţi de părinţi speriaţi. Conducerea mall-ului susţine că nici un părinte, client al Lotus, nu a făcut vreo plângere care să aducă spre scenariul care a speriat orădenii şi că nici camerele de supraveghere din incintă nu au surprins vreo imagine care să conducă la ipoteza că aceste informaţii ar fi adevărate.

La fel ca în cazul copiilor hăcuiţi, şi acest zvon a circulat în alte oraşe din ţară, precum Cluj Napoca sau Bucureşti. După aceeaşi reţetă, "legenda" a fost răspândită în mediul online, atât pe reţele de socializare cât şi pe forumuri şi chiar pe bloguri, iar scenariul este identic: o mămică s-a întâlnit cu o altă mămică şi i-a povestit terifiată, cum copilul unei cunoştinţe a dispărut într-un mall, iar după căutări acesta a fost găsit abandonat într-o baie, tuns şi cu hainele schimbate.