Canalul Discovery prezintă un documentar despre profesorul Michael Persinger de la o Universitatea din Statele Unite care a creat o cască specială, cu emisii de variaţiuni electromagnetice lobilor temporali ai creierului.

Omul de ştiinţă crede că Dumnezeu se găseşte în creierele fiecăruia. Şi crede că ştie şi în care parte a creierului. El crede că în partea dreptă a emisferei creierului poate să survină un anume "simţ al prezenţei", acesta fiind protitipul "experienţei Dumnezeu", după cum o numeşte Persinger.

Acesta crede că stimulii eletromagnetici pot produce o experienţă religioasă pentru orice subiect care poartă "casca lui Dumnezeu", oamenii simţind prezenţa unor entităţi fără identitate şi a căror faţă nu poate fi recunoscută. Una dintre tinerele care a încercat această cască a mărturisit că pe lângă faptul că vedea şi simţea mai multe prezenţe în jurul ei, într-o stare de relaxare totală, se simţea ca fiind în altă parte, nu în corpul ei, văzând lucrurile din exterior.

Doctorul în ştiinţă argumentează ca pulsaţiile electromagnetice fac ca lobul stang "să traducă" stimulii electromagnetici ca fiind o prezenţă.

80% dintre cei care au încercat "Casca lui Dumnezeu" au declarat că au simţit prezenţe. Dar nu numai una, ci mai multe pe care le-au asemănat ba cu cea a lui Dumnezeu ba cu cea a unor demoni.