Propunerea ONG-ului pacienţilor cronici presupune că aleşii, de la preşedintele ţării până la ultimul consilier local, ar trebui obligaţi prin lege să se trateze în sistemul sanitar din România, atât ei cât şi familile lor, iar dacă încalcă această regulă, să îşi piardă automat funcţia.

Ei spun că dacă politicienii vor apela la sistemele de sănătate din alte ţări, această faptă să fie considerată daună adusă imaginii României.

Astfel, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România consideră că politicienii se vor gândi mai bine atunci când vor decide bugetul pentru sănătate şi poate astfel forţaţi vor aloca minim 6% din PIB, cum este în Europa, nu 3% cum nu mai este nici în cele mai sărace ţări din Africa.

De asemenea, ONG-ul crede că aleşii vor impune un management bazat pe performanţă, şi nu pe alte interese, astfel încât nu vor mai alunga medicii din ţară, ci se vor lupta să-i ţină aici. În acelaşi timp, organizaţia crede că banii din sănătate vor fi cheltuiţi eficient şi nu se vor mai scurge în alte buzunare, CNAS va lucra pentru pacienţi, nu pentru a face economii pe spinarea lor şi a le impune biruri. Pe deasupra, cei de la putere vor vedea astfel realitatea cruntă cu care se luptă un pacient din această ţară.

De-a lungul timpului, mai mulţi politicieni importanţi au ales să se trateze în străinătate. Preşedintelee Traian Băsescu s-a dus în Austria: "Aici a fost riscul cel mai mic. Mi-aş dori să avem asemenea servicii medicale şi în România", spunea acesta.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a suferit o intervenţie la genunchi, în Franţa, după un accident de motocicletă. Ion Iliescu a ales tot Franţa, iar în iunie 2007, fostul preşedinte al României a suferit o intervenţie la inimă. În 1996, Iliescu a fost şi în Israel pentru a se opera din cauza unei afecţiuni dermatologice. Şi fostul premier Adrian Năstase s-a tratat în Germania 2003, el suferind o intervenţie chirurgicală determinată de o infecţie a glandei tiroide.

Viorel Hrebenciuc s-a operat şi el la tiroidă. Întrebat de ce a ales o clinică din străinătate, liderul PSD a spus, râzând, că nu are încredere în medicii de la Spitalul Militar, care l-au operat şi pe Băsescu. Hrebenciuc a precizat apoi că a glumit atunci când a făcut declaraţia respectivă.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a suferit în 2006, la Paris, o operaţie la inimă, iar Radu Vasile, fostul premier al României, este tratat de cancer în prezent în Israel.