O maşină de teren a SMURD, care se afla în misiune de intervenţie, deplasându-se spre Sântandrei, unde un copil de opt ani fusese lovit grav de o maşină, a fost accidentată serios în plin centrul Oradiei. 

Evenimentul s-a produs în cel mai aglomerat moment al zilei de marţi, când mii de orădeni ieşeau de la muncă şi se pregăteau s-o ia spre Cimitirul Municipal, în intersecţia de lângă Primărie dintre Piaţa Ferdinand şi strada Primăriei.

Maşina SMURD, în care se afla un şofer de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi un medic, venea dinspre strada Independenţei, fiind al doilea echipaj care se îndrepta spre accidentul din Sântandrei.

"Primul echipaj, maşina de resuscitare şi reanimare, în care se aflau un paramedic şi un asistent medical, s-a deplasat în continuare la accidentul din Sântandrei, preluând copilul şi aducându-l la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Acesta este în stare gravă, având un traumatism cranio cerebral sever şi fractură de femur", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, Alina Dinu, copilul a fost lovit în timp ce, nesupravegheat fiind, a vrut să traverseze drumul judeţean 797 din Sântandrei în fugă, prin loc nepermis şi fără să se asigure.

În ceea ce priveşte accidentul în care a fost implicat cel de-al doilea echipaj SMURD, cel din centrul Oradiei, agenţii de Poliţie Rutieră sosiţi la faţa locului au afirmat că a fost provocat de şoferul în vârstă de aproximativ 40 de ani al unui autoturism Opel, care se îndrepta dinspre Palatul Episcopiei Greco-Catolice spre Primărie, şi care nu a acordat prioritate maşinii de teren a SMURD.

În urma coliziunii, airbag-urile ambelor vehicule s-au deschis. Partea din faţă a Opelului s-a făcut praf, fiind distruse aripile şi portierele din faţă pe ambele părţi, precum şi partea din dreapta a motorului. În ceea ce priveşte maşina SMURD, deşi este un Dodge solid de fabricaţie americană, are partea stânga faţă distrusă, precum şi elemente ale motorului avariate. De asemenea, şi partea din spate stânga a fost şifonată uşor.

Pe lângă stricăciunile provocate celor două autoturisme, accidentul de lângă Primărie a produs şi trei victime. Potrivit dr. Hadrian Borcea, este vorba despre un pasager al Opelului aflat pe locul din dreapta şoferului şi de cei doi membri ai echipajului din Dodge, toţi suferind, din fericire, doar răni uşoare, care nu le pun vieţile în pericol. "Doctorul a suferit o fractură de coloană cervicală, iar şoferul un traumatism minor", a declarat dr. Borcea.

Maşina SMURD a fost cumpărată în urmă cu mai puţin de doi ani, din contribuţiile bihorenilor care au donat 2% din impozitul pe venitul global unei fundaţii al cărei scop este sprijinirea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare.

Ca o coincidenţă, tot marţi după-amiază, un echipaj al Ambulanţei Bihor, care transporta un pacient de la Salonta spre Oradea, a fost acroşat de un autoturism, în zona localităţii Leş. Tamponarea a fost una uşoară, cu daune minime. "Pacientul, care nu a fost afectat de producerea accidentului, a fost preluat de o altă maşină, pe care am trimis-o de la Oradea", a precizat dr. Tiberiu Bondar, medic la Ambulanţă.