Scurtmetrajul "În acvariu", având scenariul şi regia lui Tudor Cristian Jurgiu, a fost distins, vineri, de juriul prezidat de australianca Jane Campion, cu premiul al treilea, la secţiunea Cinéfondation, de la Cannes, la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

Potrivit Agerpress, "În acvariu" porneşte de la mai multe întâmplări reale şi urmăreşte un cuplu care trece prin diferite faze. Filmul a fost produs de UNATC şi îi are în distribuţie pe Maria Mitu şi Ionuţ Vişan. Ironia face că anterior filmul fusese respins la alte festivaluri de acest gen.

Într-o declaraţie pentru HotNews.ro, Tudor s-a arătat optimist înainte de a pleca în "capitala filmului". "Cannes e o ştampilă care o să crească numărul de spectatori ai filmului. Probabil că o să fie şi mai uşor să fie acceptat şi în alte festivaluri mai mici. O să fie proiectat şi la TIFF oricum, ceea ce mă bucură. Pentru mine, personal, poate că o să fie mai uşor să obţin o finanţare pentru un alt proiect. În rest, e o bucurie pe care o să o împărtăşesc cu echipa mea acolo", a spus el.

În vârstă de 28 de ani, născut la Mediaş, Tudor a urmat şcoala la Oradea, unde a terminat filologia la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, şi încă din liceu era un pasionat de teatru şi cinematografie. În 2005 el a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Regizorul a devenit cunoscut şi pentru scurtmetrajul "Nunta lui Oli", inspirată din experienţa de viaţă a unui coleg de liceu, în 2009.

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. Juriul acestei ediţii a fost prezidat de Jane Campion şi compus din Maji-da Abdi, Nicoletta Braschi, Nandita Das şi Semih Kaplanoglu. În acest an, la Cinéfondation s-au înscris 1550 de filme reprezentând 277 de şcoli de film din întreaga lume.

La aceeaşi secţiune de la Cannes, premiul I a fost acordat scurtmetrajului Needle (Acul), o ficţiune de 21 de minute în care o adolescentă îşi face găuri în urechi în timp de părinţii ei se ceartă. Filmul este realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago. Premiul II i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt pentru scurtmetrajul En attendant le degel (În aşteptarea dezgheţului).

Pe de altă parte, Tudor a terminat în acest an şi lungmetrajul său de debut, "Câinele japonez", în legătură cu care a spus, tot pentru HotNews, că trebuie să se decidă la ce festival îi va organiza premiera.