Orice cuvânt are o culoare. Acesta este principiul de la care a pornit un orădean pasionat de software, care a creat o aplicaţie ce "traduce" orice cuvânt în culoare. Nu doar că e distractiv, dar, astfel, utilizatorii pot vedea şi cum se transcriu culorile în coduri.

"În total, peste 16 milioane de culori, din care ochiul uman distinge undeva pe la 10 milioane, constituie vocabularul colorat, la propriu, pe care îl poate accesa şi utiliza oricine datorită Rainbow Shifter, primul app dezvoltat de compania din Oradea cu acelaşi nume. Creată de Horaţiu Tănescu, un orădean pasionat de software, aplicaţia transformă cuvintele în culori unice şi permite utilizatorilor să exploreze universul vast al culorilor", se explică într-un comunicat transmis de Oana Mudura, cea care a contribuit la dezvoltarea aplicaţiei în calitate partener fondator al start-up-ului care a lansat-o.

Care este rețeta culorilor?

Rainbow Shifter este o aplicaţie simplă pentru cei care o folosesc, ce permite transformarea oricărui cuvânt în culori unice, personalizate.

Practic, utilizatorul poate tasta orice - fie că e vorba de propriul nume, oraşul din care face parte sau citatul preferat - iar ecranul capătă instantaneu culori diferite.

"Pare o joacă, dar e una creativă, care îţi permite să explorezi acest univers vast al culorilor şi să înveţi amănunte inedite despre ele. Minţile curioase vor descoperi, de exemplu, care este "reţeta" culorii lor personalizate prin intermediul informaţiilor afişate despre codurile de culoare HEX, RGB, CMYK, HSL, HVB şi HSV. Pe lângă informaţie educativă, rezultatul final al transformării textului în culoare dezvăluie şi cea mai apropiată culoare cu un nume asociat, ceea ce aduce surpriză şi încântare utilizatorilor", mai explică informarea.

Aplicaţia este accesibilă atât de pe telefon, putând fi descărcată din magazinul de aplicaţii Google Play, cât şi de pe laptop sau PC, accesând din browser rainbowshifter.com şi permite şi distribuirea culorilor pe Facebook, Whatsapp, Instagram, TikTok sau e-mail.

Cine este creatorul aplicaţiei?

Cât despre creatorul aplicaţiei, Horaţiu Tănescu a absolvit Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea şi a fost pasionat încă din liceu de software.

"De altfel, ideea de a înfiinţa o firmă de software i-a venit lui Horaţiu încă de când era elev în clasa a XII-a. La 19 ani a reuşit să vândă primul soft pe care l-a creat, o primă versiune a unui program utilitar de securitate ce proteja datele confidenţiale şi secretul operaţiunilor pe internet.

La 20 de ani a refuzat o ofertă de top în Statele Unite, fiind convins că poate atinge visul american şi în România. Şi a făcut-o. De-a lungul anilor, prin firma sa înfiinţată în 1997 - East Tec -, a creat programe, produse, aplicaţii şi site-uri", mai explică informarea.

Ideea de a crea aplicaţia Rainbow Shifter i-a venit după ce a dezvoltat alte două aplicaţii care au ca subiect principal culoarea.

"În timp ce tastam un cod de culoare vedeam culoarea în timp de real. Mi-am pus întrebarea: dacă tastez un cuvânt, cum ar fi ca acesta să se transforme într-o culoare? Rainbow Shifter este ceva mai simplu decât celelalte aplicaţii de culoare pe care le-am creat, mai amuzant, mai neaşteptat, totul, în timp real. Singurul lucru garantat este că pentru fiecare cuvânt va fi o altă culoare, astfel încât utilizatorul poate explora milioane de nuanţe. Fiecare apăsare a tastaturii aduce o nouă surpriză", a precizat orădeanul.

Oana Mudura, partener fondator al companiei Rainbow Shifter, s-a implicat în proiect pentru că i-a plăcut aplicaţia creată de Horaţiu, era ceva cu totul nou.

"Pentru prima dată am văzut cum limbajul se transformă în culoare. Practic, fiecare cuvânt deschide o nouă poartă spre o nuanţă unică, putem explora combinaţii interesante şi putem exprima creativitatea într-un mod inovator. Nu se limitează doar la transformarea cuvintelor în culori, ci ne oferă şi informaţii detaliate despre codurile de culoare asociate. De la design, modă, beauty, la branding sau artă, potenţialul acestui algoritm este foarte mare, aşa că am decis să ne unim forţele pentru a dezvolta o aplicaţie destinată oricui vrea să exploreze creativitatea prin culoare", afirmă Oana Mudura.

Vezi mai jos cum funcționează aplicația:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!