Un orădean în vârstă de 27 de ani, care recent şi-a cumpărat un detector de metale, a descoperit, duminică, în pădurea de la Săldăbagiu de Munte un mic tezaur de monede din argint.

"Am vrut să mă duc într-o altă pădure, dar plouase, aşadar am decis să mă duc la Săldăbagiu de Munte (n.r. - zonă în care s-au găsit mai multe obiecte din cele două Războaie Mondiale)", a declarat Cosmin Pascu, marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bihor.

Orădeanul, IT-ist de meserie, nu s-a aşteptat să găsească, însă, un mic tezaur format din monede din argint. "Le-am găsit la vreo 10-15 metri din locul din care am început. Erau aproape de suprafaţă, la circa 15-20 de centimetri de la suprafaţă. Nu existau semne că ar fi fost îngropate în vreun material textil", a explicat orădeanul.

El a precizat că deţine legal detectorul de metale, având autorizaţie pentru acesta emisă de Biroul de Investigaţii Criminalistice al IPJ Bihor.

Duminică, orădeanul a descoperit 150 de monede întregi şi circa 40 de fragmente, a ceea ce, potrivit expertului în arheologie al Direcţiei pentru Cultură, Marinel Roşu, ar fi groşi polonezi, din argint, emişi în secolul XVI, între anii 1520 şi 1599. "Au fost descoperiţi în stare bună, semn că au fost făcuţi dintr-un material de calitate. Groşii polonezi erau monede uzuale în Crişana şi Transilvania în acea perioadă", a declarat expertul.

Respectând prevederile legale, Cosmin Pascu a predat înainte la termen (72 ore) descoperirea făcută Direcţiei de Cultură. "Aş dori să scot în evidenţă comportamentul civic corect al acestui tânăr", a precizat directorul instituţiei, Lucian Silaghi.

Marţi, colecţia de monede descoperită de orădean a fost predată Muzeului Ţării Crişurilor pentru expertizare, urmând, cel mai probabil, să rămână în patrimoniul instituţiei. În schimb, potrivit legislaţiei în vigoare, descoperitorul ei va primi 30% din valoarea micului tezaur.