Pentru că îşi dorea să facă mişcare, Ioan Szabo Kovari - Jimmy, printre cunoscuţi - s-a apucat de ciclism. De un an, o mare parte din timpul său liber şi-l umple numai cu drumeţii pe două roţi. I-ar plăcea, însă, ca oraşul său natal, Oradea, să poată fi străbătut dintr-un capăt în altul pe două roţi. "Intenţie de a se face piste de biciclete există, dar proiectele nu sunt coerente, pistele nefiind conectate", zice tânărul.

Ca să atragă atenţia autorităţilor că în Oradea comunitatea bicicliştilor e în creştere, Jimmy a creat o pagină anume pe Facebook, intitulată "Vreau pistă de biciclete în Oradea", unde zi de zi adună tot mai mulţi adepţi. În speranţa că cineva le va asculta rugămintea...

Mişcare pe două roţi

De profesie designer şi expert social-media, adică as în reţelele de comunicare şi socializare online precum Facebook ori Twitter, Jimmy şi-a descoperit, în urmă cu un an, pasiunea ciclismului. "Îmi căutam un sport pe care să încep să-l practic, căci simţeam nevoia de mişcare. La sală nu-mi place să merg, prefer ceva în aer liber. Aşa mi-am cumpărat bicicleta", povesteşte tânărul de 29 de ani. Şi, de atunci, biţa a devenit mijlocul de transport curent.

Fie că mergea la serviciu ori pur şi simplu la plimbare, Jimmy pedala zi de zi. "Recunosc că am căutat şi o modalitate de a face economie la combustibil. În plus, Oradea nu e un oraş foarte mare, în jumătate de oră poţi ajunge dintr-un capăt în altul pedalând", spune el.

Acum la serviciu nu mai merge pe bicicletă, căci lucrează la doi paşi de blocul în care locuieşte. Însă în timpul liber, cu soţia sa ori cu prietenii, ies la pedalat, îndeosebi în afara oraşului. "În medie, cam două ore pe zi merg cu bicicleta. Dar am şi săptămâni în care mi se adună peste 20 de ore de pedalat", zice Jimmy.

Recensământ online

Văzând că în Oradea s-a născut şi o modă a ciclismului, devenind tot mai "trendy" să pedalezi, Jimmy a lansat un sondaj pe Facebook, întrebând orădenii cât de des folosesc bicicleta. "Mulţi au răspuns că zilnic sau tot a doua zi, însă interesant e că foarte mulţi au spus că n-au bicicletă, dar îşi doresc să-şi cumpere", explică tânărul. Aşa şi-a dat seama că această comunitate a bicicliştilor orădeni e tot mai mare şi continuă să crească.

Cât de mare, însă, n-a putut să cuantifice. Aşa că a căutat o soluţie folosindu-se şi de pregătirea sa profesională: a creat pagina de Facebook "Vreau pistă de biciclete în Oradea", unde cei care îi împărtăşesc dorinţa nu trebuie decât să dea "like". În două luni, s-au adunat aproape 900 de like-uri, adică cel puţin atâţi orădeni au acelaşi deziderat. N-a umblat cu şiretlicuri ca să crească artificial numărul fanilor, n-a "cerşit" like-uri, ci doar a promovat pagina printre prietenii săi, aşteptând reacţiile.

Piste cu cap

Jimmy ştie că municipalitatea orădeană are în proiect mai multe piste de biciclete şi apreciază acest interes. Totuşi, critică Primăria fiindcă nu face pistele "cu cap". "Nu au coerenţă, sunt doar nişte porţiuni de drum care nu duc nicăieri. E nevoie de piste conectate, pe care să poţi străbate oraşul", explică tânărul.

Îşi dă seama că acest lucru presupune modificarea arterelor rutiere din oraş, îngustarea şoselelor ori a trotuarelor, dar e convins că merită. "Ar fi toată lumea mai fericită: bicicliştii că au pe unde circula, iar şoferii şi pietonii că nu mai împart acelaşi drum cu bicicliştii", zice Jimmy. Pe pagina sa de Facebook vrea să coaguleze comunitatea bikerilor orădeni, care mai apoi să poată duce mai departe ideea sa. "Mă gândesc la un site special pentru această comunitate, dar şi la o petiţie, ca autorităţile să nu uite de noi", spune tânărul.

Pe biţă, în fustiţă

Până atunci, însă, Jimmy se mulţumeşte să sprijine activităţi mai mici ca amploare, cum sunt turele de bicicletă prin oraş. În plus, vrea să organizeze o acţiune simplă, dar inedită: Skirtbike Oradea, o defilare pe două roţi prin oraş dedicată exclusiv doamnelor şi domnişoarelor, care trebuie să pedaleze îmbrăcate în fuste, rochiţe ori haine cât mai şic. Scopul este de a convinge lumea că pot fi feminine şi pe bicicletă şi, evident, de a promova acest mijloc de transport alternativ.

Evenimentul nu are încă o dată anume stabilită, Jimmy aşteptând să adune cât mai multă lume dornică să participe. "Înscrierile" se fac, evident, tot pe Facebook, reţeaua în care - după cum se spune - cine n-are cont nu există. Iar cum pistele de biciclete din Oradea au acum contul lor, înseamnă că în curând trebuie să şi existe în realitate...