Un orădean a iniţiat, începând de marţi, un protest inedit, îndreptat împotriva Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri (ABAC) Oradea, de unde a fost dat afară în urmă cu doi ani. Gabriel Huţiu va picheta, vreme de cinci zile, sediul ABA Crişuri şi Palatul de Justiţie din Parcul Traian, încercând să-şi demonstreze partea.

Un protestatar, două proteste

Gabriel Huţiu susţine că, în noiembrie 2010, şi-a pierdut locul de muncă de inginer în cadrul compartimentului de cadastru la ABAC Oradea, pe vremea când instituţia era condusă de Dorel Dume, în urma unor abuzuri ale conducerii instituţiei. Bărbatul spune că a fost disponibilizat alături de alţi 30 de angajaţi, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, doar pentru că nu avea "susţinere politică".

Considerându-se prejudiciat, Huţiu a dat instituţia în judecată, cerând reîncadrarea pe post, însă în urmă cu un an Tribunalul Bihor i-a respins cererea, ca nefondată. De atunci, a încercat să demonstreze că disponibilizările operate de ABAC nu au suport juridic şi că, în cazul său, instituţia ar fi fraudat legea şi chiar ar fi indus în eroare instanţa, lucru care ar fi condus şi la emiterea sentinţei nefavorabile lui.

Într-un gest extrem, bărbatul a decis să îşi strige în stradă doleanţele şi a primit de la Primărie aviz pentru un protest stradal, în perioada 9-14 octombrie. Pentru că acuzaţiile sale nu sunt doar la adresa ABAC, ci şi la adresa Justiţiei, bărbatul a decis să protesteze în faţa sediului ambelor instituţii, între orele 11 şi 13 la prima, iar de la 15 la 18 în Parcul Traian. Huţiu şi-a arogat postura de reprezentant al celorlalţi disponibilizaţi ai ABAC, dar nu poate demonstra că aceştia l-ar fi mandatat cu o atare calitate.

Iar în instanţă

Marţi, în prima zi a protestului, Gabriel Huţiu a întârziat mai bine de jumătate de oră la propriul protest. Ajuns într-un final, bărbatul a depus la secretariatul ABAC o cerere prin care solicită eliberarea "anumitor acte" din dosarul său de personal. Care acte, a refuzat să precizeze, însă, în cererea depusă.

Huţiu nu era foarte decis nici pentru ce protestează, nici care este scopul urmărit prin acţiunea sa, spunând doar că vrea "să sensibilizeze opinia publică împotriva abuzurilor ABAC Oradea, în care încadrarea personalului se face doar politic sau pe familiarisme".

Omul a mai spus că intenţionează să deschidă încă un proces, în care va demonstra că fosta conducere ABAC nu a avut suport legal pentru disponibilizările operate în urmă cu doi ani şi că protestul său este primul pas în acest al doilea "război" al său cu instituţia.

Şi totuşi, cu susţinere politică

ABAC nu a emis niciun punct de vedere oficial. "Îi vom elibera actele cerute. Până când nu ne lămurim ce altceva ne cere şi nu ştim care sunt pretenţiile sale, nu putem formula oficial un răspuns. Ne raportăm la decizia Tribunalului, care i-a respins cererea de reangajare", a declarat pentru BIHOREANUL Anca Mihociu, purtărorul de cuvânt al ABAC Oradea.

Cu toate că în acuzaţiile sale înfierează nepotismul politic care ar trona în ABAC, fără a vorbi, însă, la modul concret, Gabriel Huţiu nu se sfieşte să recunoască faptul că el însuşi a apelat la zona politică pentru a-şi reprimi postul. "Am promisiuni şi susţinere de la USL că mi se va rezolva problema. Ce să fac, asta e treaba, fără politic nu pot face nimic", a concluzionat Huţiu, părând a nu înţelege că prin aceste afirmaţii, ce denotă convingerile sale, trădează însăşi scopul declarat al propriului protest. Care, dacă aşa stau lucrurile, nu îşi mai are sensul...