Mihai Muncuş-Nagy, un orădean de 33 de ani, a dispărut luni pe insula Raoul din Noua Zeelandă. Tânărul se afla acolo din octombrie, ca voluntar pentru monitorizarea activităţii seismice şi vulcanice de pe insulă şi contribuia la protejarea celor peste 100 de plante originare din Insulele Kermadec.

Potrivit presei din Noua Zeelandă, se pare că Mihai ar fi fost luat de valuri de pe o stâncă, la ora 6 dimineaţa, când monta aparatura de monitorizare pe care o punea în fiecare zi. Autorităţile au întrerupt căutările, deoarece şansele ca acesta să fie găsit în viaţă sunt foarte mici.

"Având în vedere perioada de timp care a trecut fără ca Mihai să fie găsit, am depăşit punctul în care am putea să mai sperăm că acesta să fie găsit în viaţă", a declarat managerul Departamentului pentru Conservare, Tim Brandenburg, unul din colegii voluntari ai orădeanului.

Autorităţile din Noua Zeelandă au oferit sprijin familiei acestuia din România, care a acceptat că este puţin probabil ca acesta să fi supravieţuit. Totodată, soţiei lui Mihai, Kinga, i-au oferit şansa să meargă pe insula Raoul, dacă va dori.

Coordonatorul misiunii de cercetare, Greg Johnston, a declarat că dacă vor apărea noi informaţii, căutările ar putea fi reluate. Între timp, soţia acestuia nu îşi pierde speranţa. "Cred că el trăieşte", a declarat Kinga Muncuş-Nagy. Ultima oară când a vorbit cu soţul ei a fost de Revelion.

Mihai Muncuş-Nagy s-a alăturat echipei de pe insulă la sfârşitul lui octombrie, îndeplinindu-şi visul de a merge pe insula Raoul. Experienţa sa montană şi disponibilitatea de a lucra în echipe mici în mediul extern l-au recomandat pentru această activitate.

Născut în Alba Iulia, Mihai s-a mutat în Oradea, unde a şi studiat la Facultatea de Protecţia Mediului, specializarea Silvicultură, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Potrivit profesorului universitar Ioan Vlad, după absolvire, Mihai a devenit preparator la aceeaşi facultate, iar apoi asistent universitar la catedra de Silvicultură. "E un om obişnuit, dar un foarte bun specialist în împăduriri", a spus profesorul.

Potrivit unui fost coleg de-al lui Mihai de la facultate, Ruben Budău, Mihai şi soţia sa s-au mutat în urmă cu câţiva ani înapoi în Alba, unde şi-au fondat un ONG pentru ocrotirea naturii. "Era foarte pasionat de ce făcea. În plus, era genul de om care te ajuta fără condiţii, dacă putea", a precizat Ruben Budău.