Unul din orădenii care protestează deschis faţă de demararea exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană, Cătălin Popa, a demonstrat, joi, în faţa jurnaliştilor orădeni, de ce proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar aduce numai pagube.

Afine... de aur

Pentru început, Popa a arătat că RMGC ar urma să creeze doar 880 de locuri de muncă, nu 3.600, cum susţine compania. "Cifrele pe care eu vi le dau sunt luate din raportul pe 2012 al Gabriel LTD Canada, raport care este publicat pentru bursa din Toronto. Dacă în România ni se poate spune la televizor, în reclame, tot ce se doreşte, cu ajutorul politicienilor, pentru o bursă raportul trebuie să fie serios, pentru că are implicaţii financiare directe şi imediate", a precizat orădeanul.

Potrivit lui Popa, locurile de muncă ar fi create cu preţul demolării a 4 munţi, săpării a 1.258 de hectare, adică echivalentul a circa 1750 de terenuri de fotbal, folosirea a 13.000 de tone de cianuri pe an (în condiţiile în care media europenă este de 1.000 de tone/an), din care ar rezulta 215 milioane meri cubi de apă cu cianuri şi metale grele toxice, înmagazinate în baraje uriaşe, care ar trebui întreţinute "pentru eternitate".

Comparând, însă, cu ce s-a întâmplat deja la Roşia Poieni, localitate vecină Roşiei Montane, orădeanul a subliniat că, de fapt ar fi distruse nu mai puţin de 11.120 de hectare de teren (adică de aproape 10 ori mai mult decât se susţine), pentru următorii 400 de ani, iar timpul necesar neutralizării soluţiilor chimice folosite în extragerea aurului cu cianuri.

Folosind date din acelaşi raport, Popa a mai arătat că, din redevenţă, statul român ar avea un profit de 3 miliarde de dolari şi încă 146 de milioane de dolari pentru ecologizarea zonei. "Fie, deci, 3,2 miliarde de dolari profit, adică 287.169 de dolari/hectar/400 de ani, adică 719 dolari pe hectar în fiecare an", a precizat Cătălin Popa.

Orădeanul a şi găsit o soluţie ca un hectar din Roşia Montană să valoreze mai mult! "Dacă s-ar fi făcut o cultură de afin cu o productivitate mică, soiul Collins, de 4,72 tone/ha/an, şi s-ar vinde la preţul pieţei de 12 lei/kg, s-ar câştiga 16.810 dolari pe hectar pe an, adică de vreo 24 de ori mai mult decât din aur! Afinul e adevăratul aur!", a spus Popa.

Acesta a mai arătat şi că cele 3.600 de locuri de muncă ale RMGC ar înseamna 0,32 locuri de muncă la hectar timp de 15 ani, în timp ce afinul ar da de lucru mai multor oameni. "Iar munţii ar fi tot acolo, riscul ecologic nu ar fi prezent", a completat el.

avocat Cristi Rusu (2).JPGPe genunchi

Deodată cu Popa, în faţa jurnaliştilor locali a venit şi avocatul orădean Cristian Rusu (foto), care a arătat că proiectul de lege supus dezbaterii Parlamentului şi care ar stabili o excepţie la Legea minelor, astfel încât exploatările de aur de la Roşia Montană să aibă undă verde, încalcă peste 22 de alte legi, inclusiv Constituţia şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o dovadă fiind şi refuzul de aviz dat de ministrul Justiţiei. "Mi se pare că acest proiect fie a fost făcut pe genunchi, într-o mare grabă, fie de un student în anul II", a declarat avocatul, arătând că dacă "ar fi existat seriozitate", proiectul de lege nu ar fi avut semnătura primului ministru.

"O improvizaţie juridică" din proiect exemplificată de Rusu este cea privind exproprierile. Conform documentului, RMGC ar urma să facă exproprierile în locul statului, iar ulterior România ar urma să plătească companiei valoarea lor. Gravitatea acestei situaţii, a precizat el, este că ar putea crea un precedent, iar pe viitor şi alte companii să expropieze românii, fără niciun control din partea statului.