Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra Iranului, ţară care a promis că se va răzbuna pe America, după asasinarea generalului Qassem Soleimani. O mulţime uriaşă de oameni participă luni la funeraliile dedicate lui Qassem, în ţară fiind decretate trei zile de doliu naţional.

Orădeanul Pengő Zoltán, care a pornit într-o călătorie pe jos spre Tibet, se află acum chiar în Iran. Într-o postare publicată duminică seară pe Facebook, Zoltán spune că situaţia este mai liniştită decât ar părea din afara graniţelor acestei ţări.

Pengo Zoltan"În general, atmosfera este calmă, Iranul nu pare o ţară care se pregăteşte de război", a scris orădeanul. În schimb, admite că a fost surprins de cât de repede s-au mobilizat iranienii, ca să împânzească ţara cu afişe.

"În cele trei zile de doliu naţional, spaţiul public din oraşele iraniene s-a umplut cu afişe şi pancarte voluminoase de ultim omagiu adus generalului Kasim Suleimani, lichidat de americani în Irak. Totul s-a întâmplat peste noapte, mă mir cum de au reuşit să tipărească atâtea într-un timp atât de scurt. Cineva de acasă m-a întrebat dacă Suleimani era într-adevăr atât de popular, pe cât susţine mass-media iraniană. Nu pot să dau un răspuns competent, ceea ce pot să spun este că în ultimele două zile am văzut destul de multe vehicule cu poza generalului lipită pe parbriz", a scris Zoli.

Orădeanul a mărturisit că, deşi nu a avut experienţe negative în Iran, nu se simte tocmai în siguranţă. "Escaladrea conflictului între Statele Unite şi Iran nu mi-a picat bine. De două zile am în mod constant un sentiment de nesiguranţă, chiar dacă nu am avut experienţe negative. Nu am avut parte de gesturi ostile, lumea este în continuare binevoitoare şi prietenoasă. De exemplu, în timp ce stăteam timorat pe marginea şoselei şi nu îndrăzneam să traversez din cauza traficului infernal, un individ, văzându-mi starea, a păşit în faţa maşinilor, în stilul tipic iranian, făcându-le şoferilor semn cu mâna să oprească, oferindu-mi cale liberă", a povestit bărbatul.

În schimb, embargoul financiar impus de autorităţile iraniene îl determină pe Zoli să părăsească ţara mai repede. "Chiar şi aşa, şederea mea în Iran se apropie de sfârşit, mai repede decât preconizasem, dar nu din cauza acutizării conflictului cu SUA, ci datorită banilor. Din cauza embargoului financiar instituit asupra Iranului, nimeni nu are acces la conturi bancare din străinătate, trebuie să te gospodăreşti cu banii pe care i-ai avut asupra ta la intrarea în ţară, iar eu am avut nişte cheltuieli neprevăzute. Deoarece sunt în Iran de mai mult de o lună, trebuie să-mi înregistrez telefonul, ceea ce m-a costat 9 milioane de riali, bani cu care puteam trăi şase-şapte zile. O gaură şi mai mare în bugetul meu a produs faptul că nu am reuşit să obţin viza de India pe cale online, şi ca urmare trebuia să plătesc 100 dolari numerar la ambasadă. Un mic dezastru financiar", a scris orădeanul.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, jurnalistul orădean Pengő Zoltán reeditează o călătorie pe care cărturarul Kőrösi Csoma Sándor a făcut-o în Tibet. Gazetarul a pornit în septembrie pe jos, din Aiud, şi îşi propune să ajungă în oraşul Zangla, din regiunea tibetană Ladakh.