Un tânăr născut în Oradea, pe numele său Maxi Nica, a făcut senzaţie la concursul "Spaniolii au talent" (Got Talent España) şi a intrat în semifinalele competiţiei, după ce a interpretat o piesă rap, intitulată "A fi spaniol", în care vorbeşte despre identitatea spaniolă, dar şi despre condiţia de imigrant român.

Informaţia a fost publicată, vineri, de site-ul Romania24, sursă potrivit căreia emisiunea a fost difuzată de postul Telecinco.

"El Rumañol, aşa cum s-a prezentat în faţa juraţilor de la "Spaniolii au Talent" cântă rap, iar în muzica sa explică ce înseamnă să fii cu adevărat un spaniol. Băiatul spune că vine din Castellon de la Plana, deşi, ceea ce încearcă el să transmită, este cât de bine s-a întegrat ca român în Spania şi că a fi spaniol nu înseamnă doar a avea sânge iberic", arată sursa citată.

Reprezentaţia orădeanului a fost reflectată în toată presa spaniolă, jurnaliştii remarcând că "un român cântă despre unitatea Spaniei, în timp ce Barcelona e dezbinată de proteste violente, după ce liderii separatişti catalani au fost condamnaţi la ani grei de închisoare".

De altfel, cel mai critic membru al juriului de la ”Spaniolii au Talent” a declarat pentru un reporter din Spania că “Băiatul ăsta poate schimba lumea”.

România24 mai arată că Maxi a ajuns în Spania în 1995, pe când avea doar 8 ani, împreună cu tatăl şi cu fratele său, şi de atunci a crescut "toată viaţa între două ape, toată viaţa între două limbi".

Astăzi, Maxi lucrează ca programator şi, în timpul liber, cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania.

România24 arată că muzica a fost felul în care a luptat împotriva umilinţelor pe care le-a suferit încă din copilărie pentru că este străin. "Eu n-am fugit din ţară, au fugit părinţii mei/ Şi-ntr-o zi o să ne-ntoarcem toţi copiii diasporei", cântă el în melodia "Copiii diasporei" (video mai jos). 

Află mai multe despre Maxi şi povestea sa de viaţă în articolul „VIDEO: El Rumañol, românul care a ajuns în semifinala emisiunii "Spain’s Got Talent". Maxi Nica, un copil al diasporei, a impresionat întreaga Spanie

De altfel, BIHOREANUL a mai prezentat povestea lui Maxi Nica. El este tânărul care, în primăvara acestui an, a lansat o melodie dedicată tuturor românilor care nu au putut vota la alegerile europarlamentare din 26 mai, aflându-se și el în aceeași situație, după ce a stat 9 ore la coadă.

Melodia a devenit virală pe reţelele de socializare, iar orădeanul va fi și subiectul unui amplu articol realizat de jurnaliștii de la teleleu.eu.

Citiți pe această temă articolul "Îmi pare rău, tati, au furat şi votul meu!". Un orădean din Spania cântă despre românii care nu au putut vota în Diaspora (VIDEO)