Poliţişti şi procurori specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii domiciliare în Oradea, Strehaia (Mehedinţi), Iaşi, Zalău şi Şimleul Silvaniei (Sălaj), pentru destructurarea unei grupări suspectată că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 3 milioane de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Poliţia Bihor, liderii grupului infracţional, un mehedinţean de 31 de ani şi un orădean de 22 de ani, sunt suspectaţi că în anii 2010-2011, împreună cu alţi cinci asociaţi, au iniţiat şi pus în funcţiune un circuit financiar şi comercial fictiv, în scopul preluării oneroase a unor debite şi cheltuieli financiare nerentabile aparţinând unor societăţi comerciale din Bihor, Sălaj şi Timiş, precum şi achiziţionării unor bunuri personale sau creditării unor firme din banii obţinuţi din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Concret, în combinaţie au fost folosite trei firme din judeţul Bihor şi trei firme din Strehaia, pentru a emite facturi fictive firmelor finanţatoare şi pentru a restitui reprezentanţilor firmelor finanţatoare, în numerar şi fără documente justificative, diverse sume de bani, mai puţin comisioane de 5-12 % cu care aceştia au alimentat conturile bancare controlate de capii grupării.

Prin intermediul unei singure societăţi comerciale cu sediul în Bihor controlată de orădeanul P.C.V. au fost realizate transferuri bancare în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei, de la 12 firme din judeţele Bihor, Sălaj şi Timiş, având ca rezultat producerea unei prejudiciu bugetului de stat de peste 190.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi TVA.

De asemenea, cele trei firme din Strehaia controlate de mehedinţeanul S.V. au provocat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi TVA.

Pentru probarea activităţii infracţionale, la sediul DIICOT Oradea au fost conduse pentru audieri 29 de persoane. Poliţiştii BCCO Oradea şi procurorii DIICOT continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupării, stabilirea cu exactitate şi recuperarea prejudiciului provocat de membrii grupului infracţional organizat, în cauză fiind luate măsuri asiguratorii asupra bunurilor acestora.