"În mulţimea dezamăgiţilor de politică ne-am găsit o mână de idealişti care cred că se mai poate face ceva", aşa a motivat fostul senator PSD Ion Sasu, acum preşedinte al Partidului Dreptăţii Sociale, înfiinţarea încă unei formaţiuni politice, la o conferinţă de presă desfăşurată luni la Oradea, în prezenţa unor noi aderenţi, recrutaţi din rândurile PPDD.

După ce a vorbit aproape o oră despre felul în care "de 20 de ani încoace se face o manipulare grosolană a populaţiei, cu tot felul de scandaluri care să estompeze adevăratele probleme, şi anume că 70% din populaţie trăieşte în sărăcie", Sasu a afirmat că împreună cu adepţii săi, Florin Huidu (mai cunoscut ca tatăl fostului realizator TV Şerban Huidu), şi Lucian Fedorov (ambii preşedinţi) vrea ca PDS "să fie un partid de stânga autentic, o a treia cale, nici capitalism, nici socialism".

Conform programului prezentat, Partidul Dreptăţii Sociale porneşte de la premisa că "nu poate exista viaţă decentă fără a se asigura condiţiile ca fiecare cetăţean să trăiască demn şi egal în drepturi cu toţi ceilalţi", şi propune 11 obiective, între care: obligaţia statului de a planifica sănătatea, educaţia şi activităţile sociale, exploatarea de către români a bogăţiilor solului şi subsolului, obligaţia statului de a crea programe care să asigure şi garanteze locuri de muncă, reindustrializare şi relansarea agriculturii, gratuitatea învăţământului şi asistenţei medicale, reintroducerea serviciului militar obligatoriu, realizarea reconcilierii naţionale (adică desfiinţarea CNSAS şi încetarea "certurilor" cu privire la foştii securişti, care să fie pedepsiţi doar dacă există probe că au încălcat legile din regimul comunist), renunţarea la votul uninominal şi reducerea numărului de parlamentari.

Cum va reuşi să facă statul toate acestea? "Se spune că statul nu are resurse financiare. Dacă tot se bat partidele să ajungă la putere, să găsească guvernanţii!", a spus preşedintele noului partid.

Potrivit lui Sasu, PDS are structuri locale în 37 de judeţe, iar acum se încearcă şi în Bihor "să găsim oameni cinstiţi, care să ne promoveze linia".

Între aceştia, la expozeul făcut de Ion Sasu şi de Florin Huidu au participat şi câţiva foşti suporteri ai PPDD Bihor, precum Iudit Cearnău (acum secretar PDS Bihor), Dorel Maga şi Adrian Meze (vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte PDS Bihor).

De altfel, Cearnău nu a făcut un secret din faptul că va încerca să întărească numărul membrilor PDS cu "mulţi dezamăgiţi de la PPDD, şi sper că până la sfârşitul anului toţi o să ni se alăture".