Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere istorică în privinţa importului de gaze naturale din România. Practic, prin acest demers, țara noastră va sparge monopolul Rusiei pe gazele importante în Ungaria.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care şeful diplomaţiei ungare s-a aflat luni la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Potrivit Digi24.ro, Szijiarto a declarat agenţiei MTI că este "un pas înainte istoric". Până în anul 2022, partea română şi-a asumat să pună bazele tehnice pentru transportul de gaz din România în Ungaria. Este vorba de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an! "Este prima ocazie, în ultimele decenii, când Ungaria poate cumpăra cantităţi mari de gaz din alte surse decât din Rusia", a spus Peter Szijjarto.

Digi24 mai afirmă că partea română şi-a asumat obligaţia de a construi până în 2020 compresoarele prin care se vor putea transporta 1,75 miliarde metri de gaz în Ungaria, urmând ca până în 2022 capacitatea să fie extinsă pentru transportul a 4,4 miliarde de metri cubi pe an din gazul extras de ExxonMobil şi OMV din Marea Neagră.

Pe de altă parte, s-a stabilit şi realizarea unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta şi Cluj. Este vorba despre un acord de principiu, fără a se avansa un termen-limită pentru finalizarea lucrării. Guvernul ungar a aprobat un miliard de forinţi (cca. 3,2 milioane EUR) pentru studiul de fezabilitate pentru noua linie de cale ferată. Partea română ar dori ca linia să fie prelungită până la Bucureşti, iar partea ungară nu are obiecţii, a notat Szijjarto.

Citiți și articolul: Cale ferată de mare viteză via Oradea: România şi Ungaria au semnat pentru tren super rapid între Cluj şi Budapesta