Părintele Nichita Paşcan şi 30 de măicuţe de la Mănăstirea Brâncoveni şi-au făcut bagajale, în urmă cu două săptămâni, s-au urcat în autocar şi au plecat în Grecia, pentru a se alătura unei secte de ortodocşi de rit vechi.

"La miezul nopţii, noi aveam slujba, care trebuia să dureze până la trei dimineaţa, dar preotul şi maicile nu au venit. Atunci am observat că nu mai sunt la mănăstire, iar a doua zi am anunţat la Episcopie", a povestit pentru adevarul.ro maica stareţă, Eufrosina Stanciu.

Reprezentanţii Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor spun că preotul, care slujea de 25 de ani la Mănăstirea Brâncoveni, îşi arătase de multe ori simpatia pentru sectele stiliste, formate din ortodocşi pe rit vechi care folosesc calendarul iulian.

Reprezentanţii Episcopiei au primit confirmarea că duhovnicul şi cele 30 de măicuţe au părăsit Biserica Ortodoxă printr-un mesaj postat de chiar părintele Nichita Paşcan pe internet.

Pentru că şi-a părăsit doctrina, preotul Nichita Paşcan va fi propus pentru caterisire. "Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a hotărât deferirea preotului în judecata Consistoriului Monahal Eparhial, în vederea caterisirii. Cât despre măicuţe, sper că Dumnezeu le va lumina minţile şi se vor întoarce în casa lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.