Augustin Dorel Silaghi, paroh al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost acuzat că ar fi agresat sexual doi minori. 

Potrivit informațiilor publicate de PresaSM, doi băieți minori s-ar fi plâns părinților că preotul le-ar fi făcut o serie de propuneri cu tentă sexuală și i-ar fi atins indecent. 

Anchetatorii spun că faptele ar fi avut loc în perioada 2023-2024. Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a deschis un dosar sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de agresiune sexuală și agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, „faptele fiind comise asupra a două persoane vătămate minore”, după cum arată procurorii. 

Marți, 13 februarie 2024, suspectul a fost ridicat de polițiști și a fost dus, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În baza probelor strânse, judecătorii l-au trimis după gratii pentru 30 de zile, deci până pe 13 martie. 

Avocatul preotului, orădeanul Răzvan Doseanu, i-a cerut judecătorului să ia în considerare schimbarea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, dar cererea a fost respinsă. 

„Acuzația nu este formulată în sensul unui raport sexual sau al dezbrăcării de haine. Acuzația constă într-o anumită atingere de câteva secunde într-o anumită zonă, peste haine, fără vreo violență, vreo amenințare”, a precizat Răzvan Doseanu pentru Știrile Pro TV.

Bărbatul, care are în jur de 60 de ani, este preot din 1991 și, de câțiva ani, conduce Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a transmis că preotul ortodox nu a avut nicio abatere disciplinară. 

„Referitor la cazul preotului Silaghi Augustin Dorel, preot paroh al Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Satu Mare, care în momentul de faţă se află în arestul poliţiei Satu Mare şi face subiectul unui dosar penal, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări: preotul Silaghi Augustin Dorel este preot în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul 1991, până în prezent; din momentul intrării în cler nu a avut niciun fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioşii din parohiile unde a păstorit", precizează sursa citată.

Episcopia precizează că, dacă la finalizarea dosarului se va dovedi vinovăţia acestuia, se va face propunere de caterisire.

„Cu regret şi stupoare, am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliţiei făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de faţă în faza de cercetare. În momentul în care s-a confirmat informaţia, în şedinţa Permanenţei Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârşirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel şi deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăţia lui", precizează Episcopia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!