Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal va găzdui vineri, 25 octombrie, conferinţa "Cultura memoriei în Republica Moldova şi Ucraina: Identitate naţională între naraţiuni concurente şi moştenirea sovietică", susţinută de către rectorul al Universităţii de Stat din Chişinău Igor Şarov.

Evenimentul va avea loc de la ora 17, în sala de conferinţe a MŢC, iar în cadrul acestuia vor lua, de asemenea, cuvântul istoricii Gabriel Moisa, manager al Muzeului Ţării Crişurilor şi Sorin Şipoş, prorector al Universităţii din Oradea.

Conferința propune o analiză complexă şi profundă a modului în care identitatea naţională în Republica Moldova şi Ucraina este influenţată de narativul concurent între trecutul sovietic şi noile tendinţe de consolidare a unui discurs identitar independent, în contextul geopolitic actual, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.

Igor Şarov este doctor în istorie şi rector al Universităţii de Stat din Moldova din martie 2021. Are o carieră academică vastă, fiind profesor universitar şi conferenţiar la Catedra de istorie universală a aceleiaşi universităţi. A obţinut titlul de doctor în istorie în 1995 şi are o experienţă didactică ce începe din 1992.

Pe lângă activitatea sa academică, Igor Şarov a deţinut funcţii importante în domeniul educaţiei şi culturii, inclusiv cea de ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova. De asemenea, a fost secretar general de stat şi viceministru în Ministerul Culturii. A coordonat proiecte educaţionale majore, printre care şi reforma învăţământului finanţată de Banca Mondială.

Igor Şarov este autorul a peste 130 de studii ştiinţifice şi a primit numeroase distincţii pentru contribuţia sa în educaţie şi cultură, inclusiv diplome guvernamentale şi premii de excelenţă.

Intrarea la eveniment este liberă.