Un reputat specialist în relaţii internaţionale, John Mearsheimer, membru al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, va fi prezent joi la Oradea.

El va fi oaspetele Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, din cadrul Universităţii din Oradea, iar în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 10, în Aula Magna a instituţiei, va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Profesorul John Mearsheimer este o personalitate foarte căutată pentru opiniile sale, nu numai în mediile universitare din toată lumea, dar şi de către practicienii din domeniul politic, îndeosebi din zona administraţiilor republicane, cum a fost cea a preşedintelui George W. Bush, sau actuala administraţie de la Casa Albă.

"Deşi nu a vizitat ţara noastră până în prezent, domnia sa este foarte cunoscută în mediul academic din domeniul Relatiilor Internaţionale şi al Ştiinţelor Politice, prin teoria realismului ofensiv, conform căreia stabilitatea şi dinamica sistemului internaţional sunt rezultatul interacţiunii marilor puteri, al capabilităţilor şi intereselor acestora. Profesorul John Mearsheimer, care este, din anul 2003, Membru al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, este cunoscut publicului interesat de politica internaţională de la noi prin intermediul cărţilor Tragedia Politicii de Forţă şi De ce Mint Liderii Lumii? Adevărul despre Minciunile din Politica Internaţională, traduse şi în limba română", se arată într-un comunicat al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

De la ora 16, orădenii interesaţi să-l întâlnească pe specialistul american sunt asteptaţi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, unde va avea loc o dezbatere în care dascăli şi cercetători din Marea Britanie, Rusia, Ungaria şi România (Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Oradea) vor discuta şi vor adresa întrebări profesorului John Mearsheimer cu privire la teme fierbinţi ale lumii actuale: eşecul liberalismului hegemonic în Relaţiile Internaţionale, situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile SUA cu China, India şi Rusia, relaţiile transatlantice, criza ucraineană şi, nu în ultimul rând, recentele evoluţii din problematica armelor nucleare.

Dat fiind numărul limitat de locuri din muzeu, cei interesaţi să participe sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa edina_lilla@yahoo.com, până cel târziu joi, ora 12.