Un român se află printre angajaţii unei platforme de extracţie a gazelor din Algeria, care au fost luaţi ostatici de un grup jihadist afiliat Al Qaeda. Atacul vine ca urmare a ofensivei franceze din Mali, ce are ca ţintă grupările rebele de islamişti radicali.

În cursul dimineţii de miercuri, Ambasada României de la Alger a informat centrala de la Bucureşti despre un incident armat la frontiera Algeriei cu Libia, a anunţat Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

"Este vorba despre un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, care sunt ţinuţi ostatici. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a stabili cele mai adecvate metode de cooperare", a mai anunţat Cazanciuc.

Autorităţile române au constituit o celulă de criză la nivel naţional, pentru a gestiona situaţia. Din celula de criză fac parte, printre alte instituţii, SRI, SIE, Ministerul de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu este informat în permanenţă de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Un ziarist de la Geneva a luat legătura cu unul dintre ostaticii francezi. Acesta a declarat că mulţi dintre ostatici sunt răniţi grav, iar unii dintre atacatori poartă centuri cu explozibil.

Potrivit presei străine, cincisprezece dintre ostatici au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de extracţie de gaze din Algeria, unde au fost luaţi ostatici, începând de miercuri dimineaţa. În total, pe platformă s-au aflat peste 40 de angajaţi luaţi ostatici. O altă informaţie spunea că cei care au reuşit să fugă ar fi fost în număr de 30.

În aceste momente, forţele armate algeriene au înconjurat platforma de gaze, care se află în apropiere de graniţa cu Libia. Atacul a fost lansat de aproximativ 20 de luptători jihadişti algerieni.

Muncitorii de pe platformă lucrează pentru grupul japonez Japan Gas Corp. Platforma este operată de un joint-venture format din British Petroleum, compania de stat algeriană Sonatrac şi compania norvegiană Statoil, conform CNN.

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

Sursa: gandul.info