Un bărbat în vârstă de 42 de ani din Călărași a fost condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic, la doi ani de închisoare, după ce a spart contul de Facebook al fostei iubite și a urmărit toate conversațiile femeii timp de doi ani. 

Gelos după despărțire

Potrivit site-ului adevarul.ro, timp de cinci ani, Marcel C., în vârstă de 42 de ani, și Florentina au avut o relație de concubinaj. În 2012, la sfârșitul relației, bărbatul nu a vrut să stea departe de fosta iubită, așa că a început să-i spioneze conversațiile pe contul de Facebook atât cu rudele sale cât și cu diverși bărbați. Marcel C. a continuat să-i citească conversațiile timp de doi ani, iar în 2014 i-a distribuit pe chat fratelui acesteia discuțiile personale ale femeii.

După aflarea veștii, femeia a depus o plângere penală pe numele bărbatului pe care l-a acuzat de spargerea contului. Cu toate că bărbatul nu era în țară când a aflat că a fost trimis în judecată, el a trimis prin fax un document prin care își susținea nevinovăția.

El nu recunoaște

Pentru a se apăra Marcel C. a explicat că respectivul cont de Facebook a fost creat de amândoi, în perioada în care erau împreună. În aceste condiții, el avea acces la contul femeii ori de câte ori dorea, aceasta neschimbându-și parola nici după despărțire.

„Ea nu ştia că eu îi accesez parola. Cred că dacă ar fi ştiut acest lucru, ar fi modificat parola. În toamna anului 2014 am fost deranjat de conţinutul unor conversaţii pe care le purta cu fratele ei de pe contul său de Facebook, dar şi cu alţi bărbaţi, posibil amanţi ai săi. Eu am salvat aceste conversaţii şi la un moment dat am vrut să îi demonstrez fratelui său, că el este cel care încearcă să o influenţeze în sens negativ, şi i-am trimis câteva din aceste conversaţii. Atunci ei şi-au dat seama că eu am urmărit contul lui şi au depus această plângere”, a spus bărbatul în declaraţia din dosar, transmite aceeași sursă care citează de pe rolli.ro.

Florentina contrazice, însă, declarațiile bărbatului, susținând că și-a stabilit singură parola contului pe rețeaua de socializare. În plus, ea a mai adăugat faptul că nu i-a permis niciodată inculpatului să-i acceseze contul de Facebook și că nici nu i-a divulgat parola contului.

Inculpatul a făcut recurs la decizie

Cert este că instanța de judecată a pronunțat o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic, ea fiind completată și de o amendă de 4000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate către stat. Pedeapsa a fost astfel stabilită datorită faptului că „prin modul de acţiune, bărbatul a demonstrat că intenţiile sale au fost de a folosi informaţiile obţinute pentru a deţine în continuare controlul asupra vieţii fostei sale concubine şi pentru a o denigra”, se arată în decizia pronunțată de Tribunalul Călărași.

Decizia nu este, însă, definitivă. Adevarul.ro mai precizează că inculpatul a făcut un recurs la Curtea de Apel București în speranța schimbării deciziei în sancțiune cu amendă. Instanța a amânat săptămâna aceasta cauza, urmând să comunice părților judecate un nou termen pentru judecarea recursului.