Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a catalogat faptul că aproximativ unul din cinci români este implicat într-un dosar penal drept „o anomalie".

Potrivit aesteia, datele statistice demonstrează că volumul mare de activitate nu este influenţat de evoluţia infracţionalităţii, care nu are o creştere similară, ci de probleme legislative sau de sesizări de cele mai multe ori fără finalitate.

"Raportat la legislaţie, o primă problemă este excesul de incriminare. Există 140 de acte normative care prevăd aproape o mie de infracţiuni", a arătat Kovesi.

O altă cauză identificată este aceea a sesizărilor fără finalitate care sunt adresate Parchetului, în condiţiile în care doar 7,7 % din soluţii sunt rechizitorii.

În aceste condiţii, a subliniat Kovesi, prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea cauzelor importante pentru societate. O primă rezolvare ar fi creşterea numărului de procurori, însă nu reprezintă o soluţie suficientă.