Cetăţeanul sârb Bratislav Zivkovic a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel Bucureşti pe o perioadă de 15 ani, după ce a încercat să obţină informaţii clasificate despre baze militare aflate în sud-estul ţării, a anunţat marţi Serviciul Român de Informaţii.

Bratislav Zivkovic este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia "Cetniciki Pokret", cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naţionalist-şoviniste. În perioada 2014-2015, el a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei, la conflictul din Ucraina, iar în 2017, a venit de mai multe ori în România, pentru a culege informaţii.

Sârbul a vrut să facă rost şi să transmită secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine şi să constituie reţele informative pe teritoriul ţării noastre. "Bratislav Zivkovic a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale aliaţilor, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice", arată Serviciul Român de Informaţii.

Zivkovic a parasit teritoriul tarii si a intrat in Bulgaria in cursul zilei de luni, iar Curtea de Apel la declarat indezirabil pentru 15 ani la propunerea SRI. Zivkovic a plecat din Romania imediat dupa ce a fotografiat o serie de documente despre care ar fi crezut ca sunt informatii secrete despre un radar din Satu Mare. In fapt, documentele fotografiate au fost plasate special de catre SRI. 

Pe parcursul anului 2017 Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori in Romania, prima data in luna mai, ajungand in Constanta din Luhansk via Moscova si Budapesta.  

Potrivit SRI, Zivkovic a fost preocupat de configurarea unei retele informative, de identificarea persoanelor cu diferite niveluri de acces, a locatiilor, de recunoastere in teren si marcarea cu GPS a diferitelor obiective. Zivkovic, de cariera militar, ar fi fost bine antrenat in tehnici de contrafilaj si in modalitati de comunicare criptata si protectie contrainformativa.  

Zivkovici a fost interesat in special de bazele militare din zona de sud-est a Romaniei, mai exact baza militara Romano-americana de la Mihail Kogalniceanu, precum si de diverse instalatii radar militare si civile. De-a lungul vizitelor sale in Romania Zivkovic s-a deplasat in mai multe zone din Dobrogea, precum si pe intreaga coasta pana in zona Deltei. 

In doua instante - in lunile iulie si octombrie - Zivkovic a fost monitorizat in timp ce a incercat sa observe, fotografieze si sa marcheze pe GPS mai multe radare amplasate la Marea Neagra. La finalul fiecarei vizite, cetateanul sarb ar fi redactat un raport pe care l-ar fi trimis printr-un canal anonimizat si protejat catre coordonatorul sau. 

SRI sustine ca sarbul a fost monitorizat constant si ca nu a reusit sa obtina "informatii clasificate de natura sa afecteze interesele de securitate nationala".