Moment controversat, sâmbătă, în Alba Iulia, la dezvelirea statuii principelui transilvan Bethlen Gabor (1580-1629), eveniment inclus în agenda Zilei Unităţii Reformate maghiare, care a avut-o ca invitată specială pe noua preşedintă a Ungariei, Katalin Novák.

Alba24.ro informează că senatorul PSD de Alba, Călin Matieş, s-a dus la eveniment şi, purtând un costum tradiţional românesc, s-a apropiat de preşedinta Ungariei, încadrată de agenţii de securitate, şi i-a oferit un buchet de flori. (VEZI VIDEO AICI!)

Apoi, notează sursa menţionată, a scos la iveală un portret al revoluţionarului român Avram Iancu (1824-1872), originar din Alba, care a luptat împotriva revoluţionarilor maghiari. Senatorul a pus portretul în apropierea statuii lui Bethlen Gabor chiar în timpul evenimentului, creând un moment tensionat. Totuşi, portretul a rămas, cel puţin o vreme, pe gazon din apropierea monumentului. 

Călin Matieş le-a spus jurnaliştilor că primarul oraşului Alba Iulia ar trebui să ştie că în 2022 se împlinesc şi 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu.

Ceremonialul de dezveliere a statuii, cu preşedinta Ungariei în rol de invitată specială, a fost organizat de Eparhia Reformată din Ardeal, fiind un moment important pentru comunitatea maghiară, mai notează Alba24.ro. 

Amintim că preşedinta Ungariei, Katalin Novák, se află într-o primă vizită în România, una neoficială, însă, care a creat controverse. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!